Nyheter og aktuelt

Mener at utviklingshemmede blir for dårlig ivaretatt i psykiatrien

I en kronikk i VG skriver Helge Ø. Andersen om psykiatrien, som han mener at ikke ivaretar psykisk syke utviklingshemmede godt nok. Som et eksempel trekker Andersen frem sin datter, som gikk fra å være en glad og sosial jente, til å slite tungt.

«Det er mye snakk om de unges psykiske helse både i regjeringen, blant politikere, i media og folk ellers.», skriver Andersen i starten, før han fortsetter: «Statsministeren varslet etter nyttår mer kartlegging. Familien til Ari Behn har på en beundringsverdig måte klart å få fram viktigheten av at psykisk syke må søke hjelp. Men som pappa til en ung kvinne med utviklingshemming og psykose, så opplever jeg likevel at det offentlige Norge og media har lite fokus på hvordan utviklingshemmede i velstands-Norge blir ivaretatt i den offentlige psykiatrien.»

Videre skriver Andersen: «Det er tre år siden vår datter med utviklingshemming og autisme ble akutt psykotisk. Inntil da var jenten vår en sosial ung dame som elsket musikk, kino, kafébesøk og turer. Hun kjøpte seg leilighet i et bofelleskap sammen med andre jenter. Bosituasjonen fungerte svært godt for henne, og datteren vår var fornøyd med tilværelsen. Det var godt for oss foresatte å vite.»

«Vårt første møte med psykiatri-Norge var en høstdag for tre år siden.», skriver Andersen, før han fortsetter: «Siden den gang har vår datter vært innlagt til behandling 11 ganger. Hver gang har innleggelsen vart fra to dager til flere måneder. Funksjonsnivået hennes er gått drastisk ned. Fra å være en selvhjulpen jente må hun nå ha hjelp til flere hverdagslige ting, som vi andre tar som en selvfølge. Som pappa er det sårt å oppleve at datteren min blir dårligere og dårligere, samtidig som hun blir en kasteball i psykiatri->Norge. Ekstra tungt er det å oppleve at datteren din får den ene diagnosen etter den andre fordi behandlingsapparatet ikke har nok tid eller plasser til å utrede henne.»

Les hele saken i VG:

Du må være «frisk» for å være psykisk syk i Norge

Vi søkte tidlig hjelp i psykiatrien for vår datter. Dessverre ble vi svært overrasket over hvor lite prioritert behandlingstilbudet innen psykisk helse er for mennesker med utviklingshemming i tillegg til å være psykisk syke. HELGE Ø. ANDERSEN, fortvilet pappa. Det er mye snakk om de unges psykiske helse både i regjeringen, blant politikere, i media og folk ellers.

Publisert av Anders Teslo

Kortnytt tirsdag 21. januar 2019

Under følger det noen nyheter over hva som har skjedd den siste tiden.

Frp forlater regjeringen Solberg

Mandag gikk Fremskrittspartiet ut av regjeringen Solberg, etter å ha vært en del av den siden 2013. Hovedårsaken til at partiet går ut er at Frp var uenig i at de tre andre regjeringspartiene å hente hjem en kvinne som har vært med i terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS), men det skyldes også økende misnøye innad i Frp ettersom de føler at de ikke har fått nok gjennomslag for politikken deres. Tilbake står Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, som skal danne en mindretallsregjering sammen. Erna Solberg fortsetter som statsminister, og den nye regjeringen vil bli klar i løpet av den nærmeste tiden. (nrk.no)

MGP-finalistene fra midt-Norge presentert

Noe annet som skjedde på mandag var at de fire finalistene for tredje delfinale i Melodi Grand Prix 2020 ble presentert. Denne uken er det Midt-Norge som står for tur, og de fire finalistene er:

1. Alexandru Gros Grindvoll – «Pink Jacket»

2. Kristin Husøy – «Pray for Me»

3. Sie Gubba – «Kjære du»

4. Thomas Løseth – «Vertigo»

Nytt fra håndball-EM for menn

Søndag slo Norge Sverige 23 – 20 i Malmö, og har med dette tatt et skritt mot semifinale i håndball-EM for menn 2020. Nå venter Island tirsdag kveld kl. 18.15, mens vi i morgen skal møte Slovenia. Også de to siste hovedrunde-kampene spilles i Malmö, før finalekampene – 5. plass-kampen, semifinalene, bronsekampen og finalen – spilles i Tele2 Arena i Stockholm, i perioden 24-26. januar. (wikipedia.no)

Om semifinaletrekningen i ESC 2020

Med under 4 måneder igjen til Eurovision Song Contest i Rotterdam i Nederland, begynner forberedelsene å ta til, og tirsdag 28. januar skal semifinalene trekkes. Det er to semifinaler: den ene foregår tirsdag 12. mai, den andre foregår torsdag 14. mai, og i hver av de to semifinalene er det to halvdeler: første halvdel og andre halvdel. Finalen, som foregår lørdag 16. mai, har 6 direktekvalifiserte land: De 5 store (Storbritannia, Spania, Frankrike, Tyskland og Italia) samt vertsnasjonen Nederland. Altså er det de 35 resterende nasjonene som skal konkurrere i semifinalene. (escsverige.blogspot.com)

Publisert av: Anders Teslo

Et lag med et unikt fellesskap

Tidligere har vi i Empo TV skrevet om den norske medaljefesten i Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi, og nå er turen kommet til håndballjentene, som tok bronse.

Vår historie starter hjemme hos Bjarte Myrhol, som, på grunn av en tarmoperasjon, ikke kunne bli med landslagsgutta til håndball-EM i Norge/Sverige/Østerrike. Myrhol vant prisen «Årets forbilde» under Idrettsgallaen 2018, og fikk besøk av NRK i forrige uke. Etter å ha sett dokumentaren «Verdens vakreste leker», tar følelsene overhånd hos håndballstjernen. – En reflekterer litt over hva som betyr noe her. Det her er ekte idrettsglede, og det er dette idretten går ut på. Det er derfor vi holder på med det vi gjør, sier Myrhol.

I Abu Dhabi i mars 2019 spilte håndballjentene semifinale mot Danmark. Resultatet var ikke hyggelig: 15 – 3 i dansk favør sørget for at Norge måtte spille bronsefinale mot Aserbajdsjan. – Tapte vi 3-11? 3-12? Jeg er usikker. Men, men, vi er ferdige med den kampen nå, sier Katrine Simonsen til lagvenninnene etter endt kamp. Simonsen mangler sidesyn, har celebral parese og vannhode, men dette har ikke hindret henne fra å ha en aktiv karriere som håndballspiller – en idrett hun startet med da hun var 9 år.

I bronsefinalen venter Aserbajdsjan på motsatt banehalvdel. Landet i øst leder med 2 mål over Norge etter kort tid, og dermed er det på tide med det som man på godt engelsk kaller for peptalk. – Kom igjen, Katrine. Skyt mer. Kom i fart. Ikke vær så nær forsvaret. Så drar du til, sier landslagstrener Marte Johansen Løkken ut på banen. Og plutselig våkner Norge ved at Katrine dunker inn to mål. Kampen ender tilslutt 5 – 4 til Norge, og dermed får håndballjentene bronse i lekene. – Du ser at det er ekte. De har funnet hverandre og har gjort det gjennom idretten, og det er jo helt ubeskrivelig flott. At de kan få dele sånne opplevelser sammen, sier Bjarte Myrhol, før han fortsetter: – Jeg tror ikke det spiller så himla stor rolle om man er god eller dårlig, stor eller liten, hvit eller mørk. Det handler rett og slett om å lære å være i en gruppe og alle de positive opplevelsene det gir.

PS. Søndag vant Norge 23 – 20 over Sverige i håmdball-EM, noe som betyr at vi har tatt et lang steg mot semifinale i mesterskapet. Resultatet betyr også at Sverige er slått ut av EM.

Følelsene tok overhånd da Myrhol fikk se det helt spesielle landslaget

I disse dager skulle Bjarte Myrhol vært med det norske landslaget som herjer i EM, men strekspilleren har akkurat gjennomført en tarmoperasjon og er ikke med til mesterskapet. Derfor møter NRK Bjarte Myrhol hjemme i Skjern i Danmark. Håndballstjernen er en av Norges fremste lagspillere. Han ble tildelt prisen «årets forbilde» under idrettsgallaen 2018.

Publisert av: Anders Teslo

Fallskjermhopper ble nektet å fly uten asistent

Fallskjermhopper i rullestol ble nektet å fly uten medbrakt assistent Fallskjermhopper, surfer og rullestolbruker Ben White skapte grundig turbulens for billigflyselskapet Jet2 da han ble nektet å fly uten å ha med egen ledsager.

Britiske Ben White har reist verden rundt for å kjøre ski, surfe, dykke og hoppe i fallskjerm. Det var for øvrig en ulykke i den sistnevnte disiplinen som kostet ham førligheten fra livet og ned, uten at det har dempet verken aktiviteten eller reiselysten. Og han har alltid eist alene, uten at det har bydd på problemer. Kansellerte billetten Ikke før han bestilte en billett på nettet med det britiske billigflyselskapet Jet2 til Genève i Sveits. Som vanlig gjorde han flyselskapet oppmerksom på at han bruker rullestol. Men da flyselskapet oppdaget at han ikke hadde en medbrakt ledsager, kansellerte de billetten hans. – Jeg har reist med mange ulike flyselskaper, og det er første gang jeg opplever noe slikt. Det er veldig opprørende, sier Ben White til den engelske avisen The Sun.

White mener han ble diskriminert av Jet2, noe han ga klart uttrykk for i sosiale medier. I tillegg rettet han en formell klage der han hevdet å bli diskriminert. På Facebook fikk han like sterk støtte som Jet2 fikk motstand. «Sikkerhetspolicy» Flyselskapet rykket ut og beklaget den ubehagelige opplevelsen, men hevder likevel at de bare følger europeiske og britiske regler luftfartsbestemmelser. «Vi har en policy som krever at kunder må ha følge dersom de ikke er i stand til å evakuere flyet uten assistanse dersom en nødsituasjon skulle oppstå», uttaler selskapet til The Sun. Jet2 legger til at «kundenes sikkerhet alltid vil ha første prioritet».

Saken er hentet fra Handikapnytt.no

Fallskjermhopper i rullestol ble nektet å fly uten medbrakt assistent

Britiske Ben White har reist verden rundt for å kjøre ski, surfe, dykke og hoppe i fallskjerm. Det var for øvrig en ulykke i den sistnevnte disiplinen som kostet ham førligheten fra livet og ned, uten at det har dempet verken aktiviteten eller reiselysten.

Mener at det er store mørketall når det kommer til overgrep mot utviklingshemmede

NFUs (Norsk Forbund for Utviklingshemmede) styreleder, Jens Petter Gitlesen, at det er store mørketall når det gjelder seksuelle overgrep mot utviklingshemmede – og at de har problemer med å bli trodd av politiet.

– Det er ikke ofte mennesker med utviklingshemming blir trodd i slike saker. Det er ikke ofte at slike saker blir etterforsket, sier Gitlesen til NRK. I etterkant av rettssaken i Nord-Troms tingrett hvor en mann ble dømt til 3 års fengsel for å ha forgrepet seg på en kvinne med downs syndrom, sa aktor i saken, Torstein Lindquister, følgende til NRK: «Heldigvis er det ikke så ofte at vi kommer over saker der voksne psykisk utviklingshemmede, personer med særskilte behov, utsettes for overgrep.»

Aktor Lindquister sier at han mente at det er sjelden at man har straffesaker hvor utviklingshemmede involvert som kommer til rettslig vurdering. – Jeg har ikke forutsetning for å si noe om mørketallene her, sier han.

Gitlesen påpeker at utsagnet ikke sier noe om mørketallene for overgrep, som han mener kan være høye. – Det er mørketall på overgrepsfeltet i hele befolkningen, men jeg tror tallene er større når det gjelder til mennesker med utviklingshemming, sier Gitlesen. Han har selv førstehåndskjennskap til feltet, og anslår at NFU håndterer to til fire overgrepssaker i året – som så ender med henleggelse. – Det har vært mange slike saker. Saken i Troms er den første saken jeg er kjent med, som har endt med domfellelse, sier Gitlesen. Ifølge ham har sakene hvor utviklingshemmede er involvert det til felles at politiet ikke tror på den utviklingshemmede personen, og at saken henlegges på bevisets stilling – uten at det er noen skikkelig etterforskning. – Politiets etterforskning virker svært dårlig, sier Gitlesen.

Mener utviklingshemmede ikke blir trodd av politiet

Det er ikke ofte mennesker med utviklingshemming blir trodd i slike saker. Det er ikke ofte slike saker blir etterforsket, sier forbundsleder Jens Petter Gitlelsen. Bakgrunnen er aktor Torstein Lindquisters uttalelse i kjølvann av en overgrepsdom i Nord-Troms tingrett. En mann i 30-årene er dømt til tre års fengsel for seksuelle overgrep mot en kvinne med downs syndrom.

Publisert av: Anders Teslo

Sparkesykkel nominert til DOGA-pris

På Hvalstad i Asker har bedriften KRABAT vært med på å utviklet en løpe- og sparkesykkel som kan brukes av barn med funksjonsnedsettelse. Nå har sykkelen, som har fått navnet KRABAT Runner, blitt nominert til DOGAs hederspris.

DOGA (Design og arkitektur Norge) er en stiftelse som er en del av Nærings- og handelsdepartementet, og stiftelsen er en del av regjeringens satsning på økt innovasjon. Hedersprisen blir delt ut onsdag 22. januar, og i tillegg til løpe- og sparkesykkelen er 9 andre prosjekter nominert. I juryens begrunnelse står det: «Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom».

Sparkesykkel utviklet på Hvalstad nominert til pris

Onsdag avgjøres det om de får prisen. 10 prosjekter er nominert. Krabat og morselskapet Hepro har utviklet en løpe- og sparkesykkel «som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn», ifølge pressemeldingen.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS