Nyheter og aktuelt

I dag er det den siste fredagen før påske, og under følger det noen nyheter som har dukket opp i den siste tiden.

Politimann tiltales for drapet på Eric Torell

I Sverige er politimannen som skjøt Eric Torell (20) i ryggen tiltalt for å ha forårsaket mannens død. Torell. som hadde Downs syndrom og autisme, ble skutt og drept fordi han hadde med seg en lekepistol som politiet oppfattet som en ekte pistol. Ytterliggere to betjenter tiltales for grov tjenestefeil. – Ingen av betjentene har sett at han vendte dem ryggen. Det burde de ha sett, og de burde ha sluttet å skyte. Det er en tjenestefeil, sa hovedanklager ved Stockholms statsadvokater, Martin Tidén, under en pressekonferanse som foregikk fredag formiddag.

Les hele saken: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/MR74jR/polititjenestemenn-tiltalt-etter-at-eric-torell-ble-drept

Greta Thunberg og Natur og Ungdom har vunnet Fritt Ord-prisen

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har vunnet Fritt Ords pris for 2019. Prisen er en ytringsfrihetspris, og blir delt ut i Operaen onsdag 8. mai. – Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Grete Brochmann, som er styreleder i Stiftelsen Fritt ord. Hun legger til: – Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag.

Les hele saken: https://www.tv2.no/nyheter/10544581/

Publisert av: Anders Teslo

TV-serien «Sesame Street», som her i Norge er kjent som «Sesam Stasjon», har siden 2015 hatt den autistiske karakteren Julia med på laget. Mandag 8. april sendes det en episode av «Sesame Street» på HBO og PBS Kids hvor vi kommer til å bli bedre kjent med henne.

I episoden skal Julia klippe håret, og når du har autisme, kan det å klippe håret oppfattes som skummelt. Da er det godt at Julia har bestevennene Elmo, Abby Cadabby og Alan ved hennes side, sånn at hårklippingen ikke blir så ille som hun først trodde. Og Julia blir å se på flere steder, for nå har det blitt sluppet en egen nettside der vi møter Julias familie, samt at den inneholder informasjon om autisme.

Les hele saken: https://www.disabilityscoop.com/2019/04/03/sesame-street-character-autism-awareness/26338/

Publisert av: Anders Teslo


I forestillingen «Struggle by proxy», som skal spilles i Bærum Kulturhus mellom 25-26. april, skal tre dansere prøve å etterligne bevegelsene til personer som har Celebral parese. 

Stykkets koreograf, Hege Hagenrud, vil med stykket ta opp følgende spørsmål: Går det an å etterligne bevegelsene til en funksjonshemmet person uten å krenke noen? Videre skriver Bærum kulturhus’ følgende om stykket: «Med dokumentarismens grep manøvrerer Hege Haagenrud seg gjennom en undersøkelse av hvor langt hun som koreograf kan gå inn i et annet menneskes sårbarhet. Hun har en fasinasjon for det ufrivillig eksponerte, det vi ikke vedkjenner oss at fremkaller skam og ubehagelig tiltrekning. I denne forestillingen følger hun spørsmålene om man, ved å iscenesette andres dysfunksjon, kan tråkke over i det etisk betenkelige, ved å dra andre med seg, helt enkelt. Og hjelper det at forestillingen beskriver hendelsene med et blikk rettet mot henne selv, slik at det kan gå i koreografens disfavør?»

Les hele saken: https://baerumkulturhus.no/hege-haagenrud-struggle-proxy

Publisert av: Anders Teslo

Norges Handikapforbund og 9 andre organisasjoner, krever i en kronikk at konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (internasjonalt kjent som CRPD) må inngå i det norske lovverket.

Bakgrunnen for kronikken er Norges høring i FN. Møtet fant sted i den sveitsiske byen Genéve, og her ble regjeringen ble spurt om nasjonen står fast på at funksjonshemmede skal ha lavere rettsvern enn funksjonsfriske. «Svaret er ja», skriver kronikkforfatterne, før de fortsetter: «Samtidig som regjeringen for første gang svarte FN om funksjonshemmedes rettigheter i Norge, sa de folkevalgte imot å innlemme FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter i den norske menneskerettighetsloven. Det betyr at norsk lov har forrang på områder der CRPD avviker fra loven.»

Videre står det: «Hvorfor aksepterer samfunnet at funksjonshemmede har lavere status enn andre? Det handler ikke først og fremst om økonomi, men om fordommer og diskriminering. Vi kaller oss verdens mest likestilte land. For at det skal stemme, må funksjonshemmede inkluderes. Likestilling av funksjonshemmede handler om å bestemme over eget liv, ha de samme mulighetene som andre og slippe formynder og formynderi. Vi krever frihet, selvstendighet og likestilling.»

Les hele kronikken: http://www.nhf.no/arkiv/vi-krever-likestilling-ikke-likeverd/2019/04/08/f22d7d4c-7db1-4945-833a-bd686f057e20

Publisert av: Anders Teslo

Denne uken er det klart for Midt-Norsk Hjelpemiddelmesse, som arrangeres av Norges Handikapforbund (NFU) Trøndelag. Messen arrangeres i Trondheim Spektrum, og varer fra onsdag 10 – torsdag 11. april.

Årets tema er seksuell helse og velferdsteknologi, samt at en rekke nye produktnyheter skal presenteres. 50 utstillere er påmeldt, og man forventer storinnrykk fra fjern og nær. – Messa arrangeres for åttende gang og har blitt en stor suksess. Vi forventer over 1000 besøkende i løpet av begge dagene, sier NHF Trøndelags regionkontorleder, Kristian Lian. Han legger til: – Her møter vi medlemmer og løfter fokuset på hjelpemiddelområdet. Dette er et nyttig arrangement som både medlemmene og utstillerne har stor nytte av.

Les hele saken: https://www.handikapnytt.no/forventer-storinnrykk-pa-arets-hjelpemiddelmesse-i-trondheim/

For mer informasjon, besøk: http://www.mn-hjelpemiddelmesse.no/

Publisert av: Anders Teslo

I en kronikk i Tønsbergs Blad mener Sondre Bogen-Straume at tilbudet for autister i Vestfold vil bli svekket dersom Glenne Autismesenter blir nedlagt. Han er selv autist, og styremedlem i Autismeforeningen Vestfolds fylkeslag.

I starten av artikkelen forteller Bogen-Straume at 2. april – også kjent som FNs autismedag – er spesiell for autister og deres pårørende i Vestfold. Så spør han: «Hvorfor? Fordi Sykehuset i Vestfold (SiV) nå er i en prosess med å avgjøre hva som skal skje med Glenne Autismesenter. Klinikksjef Inger Meland Buene har lovet at Glenne skal bestå mer eller mindre som det er i dag, men det er mulig at de blir flyttet fra å være en egen klinikk til å bli en avdeling for BUPA eller voksenpsykiatrien.

Videre skriver han: «Dette mener Autismeforeningen i Vestfold vil kunne bidra til at vårt tilbud blir betydelig svekket. Vi vet at kunnskapen om autisme er av betydelig varierende kvalitet rundt om i helsevesenet, NAV, kommune og andre offentlige tjenestetilbydere. Et skremmende eksempel på dette er hvordan barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) for under ett år siden klarte å stille diagnosen Asperger med moderat psykisk utviklingshemming, en diagnosekombinasjon som på ingen måte er mulig da asperger krever en IQ over 75 mens psykisk utviklingshemming er definert ved en IQ under 75.

Avslutningsvis i artikkelen kommer det litt folkeopplysning om autisme fra Bogen-Straume: «Autisme er en spektrumstilstand, altså heter det på fagspråket autismespekterforstyrrelse. Det at det er et spekter, kontinuum, betyr at det finnes mennesker som er betydelig og i en del tilfeller også er psykisk utviklingshemmet, men også høyt intelligente personer som Tempel Grandin og muligens Einstein og sir Isac Newton.»

Les hele saken: https://www.tb.no/helse/psykisk-helse/ungdom/a-legge-ned-glenne-autismesenter-som-egen-klinikk-vil-svekke-helsetilbudet-vart/o/5-76-1027544#am-commentArea

Publisert av: Anders Teslo