William har autisme – har jobbet på Kiwi siden 2013

21-årige William Rangøy fra  Kurland i Sarpsborg har det som kalles atypisk autisme, og med en slik diagnose kunne han ha mottatt trygd og bodd hjemme. Men slik er det ikke. I de siste fem årene har William hatt fast jobb på den lokale Kiwi-butikken – og han stortrives.

– Det var ikke så lett i begynnelsen, sier William, og sikter til 2013, som var året da han var utplasseringselev. På den tiden våget han ikke å snakke med kundene.

– Vi visste ikke hvordan vi skulle forklare, og skjønte ikke hvor mye William skjønte, sier butikksjef Steffen Johansson til Dagbladet.

Men William ga seg ikke, og gradvis lærte han både butikken og de ansatte å kjenne. Da han i fjor fikk kompetansebeviset i salgsfaget, ble han så glad at han meddelte det på Facebook. «Jeg vil vise at man kan ha en diagnose og fortsatt jobbe hvis setter dette som et mål da»var noe av det han skrev i meldingen. Så dersom du en dag skulle stikke innom Kiwi-en på Kurland finner du William bak disken. Dersom han ikke er der, fyller han på varer og hver uke bestiller han brus og annen drikke fra et bryggeri.

Da William var liten, utviklet han seg ikke helt som de andre barna. Han hang ikke med språklig og lekte for seg selv, og dette kom enda tydeligere frem da William begynte på skolen.

– William merket det sjøl også. Han er en moden gutt og var tidlig ute med å sette ord på hvordan han hadde det, forteller moren hans, Liv Åshild Ragnøy. Videre mener hun at en diagnose er en forklaring, ikke en unnskyldning.- Når jeg kommer inn i butikken for å handle, slår mammahjertet mitt. Jeg blir veldig stolt, sier Liv.

 

Les hele saken:

William (21) har autisme og er en ressurs i matbutikken: -Jobber med meg sjøl hver dag

Det var ikke så lett i begynnelsen, innrømmer William Rangøy (21). «Begynnelsen» var i 2013. Da var han utplasseringselev i butikken. Den gang våget han ikke engang å snakke med kundene. – Vi visste ikke hvordan vi skulle forklare, og skjønte ikke hvor mye William skjønte, forteller Steffen Johansson, butikksjef i Kiwi Kurland utenfor Sarpsborg.

Publisert av Anders Teslo