Vil avhøre pleieren til «Affe»

I slutten av februar døde den 51 år gamle Alf Johan Halvorsen etter å ha fått kokende badevann på seg. Nå skal pleieren som hjalp Halvorsen avhøres.

Før han døde bodde Alf Johan, i familien kjent som «Affe», i en egen leilighet i Oserådmyra bofellesskap i Færder kommune. I følge den foreløpige obduksjonsrapporten døde han av brann- og skåldeskader som han pådro seg etter at han hadde blitt heist ned i badekaret ved hjelp av et seil. Badevannet kan på daværende tidspunkt ha hatt en temperatur på hele 70 varmegrader.

I «Affe»s begravelse, som ble avholdt onsdag, kunne gravferdstaler Margareth Dalen Andersen fortelle om en godhjertet person. «Affe» ble født frisk, men på grunn av en hjerneskade som han fikk i hans første leveår, ble han pleietrengende livet ut. Han manglet språk, men familien klarte å kommunisere med ham ved hjelp av lyder. – Søstrene var utrolig stolte av sin lillebror, som hadde verdens beste smil og latter, og var verdens kuleste onkel, med den mest smittende latteren i verden, sa Andersen i hennes minneord. Eldstesøsteren takket for de gode årene som «Affe» ga familien, og mintes et øyeblikk som hun og «Affe» opplevde. – Ett av de beste minnene var da vi kjørte over Kanalbroen, jeg sang «Bjørnen sover» og du nynnet med, sa hun.

Man skal nå undersøke om prosedyrene ble fulgt da «Affe» ble badet. Familiens bistandsadvokat, Christian Lundin, sier at familien fortsatt sliter med å fatte hvordan dette kunne skje. – Dette er en ulykke som aldri skulle ha skjedd, sier Lundin, som representerer «Affe»s tre søstre. Rådmann Torill Eeg i Færder kommune sier at «… omsorgsarbeideren er tatt ut av tjenesten, har permisjon og følges opp av psykososialt team og bedriftshelsetjenesten». Kommunen har bedt om en analyse av hendelsene, som ifølge Eeg vil bli etterforsket av politiet, og fylkeslegen i Telemark og Vestfoldhar varslet at de vil opprette tilsynssak.

Les hele saken: https://www.aftenposten.no/norge/i/a25a0M/Funksjonshemmede-Affe-ble-skaldet-til-dode—pleier-skal-i-nye-avhor—arbeidsgiver-betaler-begravelsen

Publisert av: Anders Teslo