Verge underslo penger fra utviklingshemmede

I Trøndelag får ikke et utviklingshemmet brødrepar erstatning fra staten etter at den mannlige vergen deres tok ut 200 000 kr. fra kontoen deres. Vergen tok også ut 40 000 kr. fra tre andre personer som mannen var verge for i samme periode.

Saken startet da fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjennomgikk kontoutskriftene til det utviklingshemmede brødreparet, og oppdaget at det manglet dokumentasjon på 200 000 kr. Vergen fikk beskjed om dokumentasjonsmangelen, men oppga ulike forklaringer på bruken. Så døde han brått, og banken og fylkesmannen gjennomgikk kontoutskriftene, noe som endte med at de kom frem til at vergen hadde underslått de brukerne. – Det er ingen som har lov til å begå underslag. Det er ingen som godtar dette, sier brødrenes nye verge, som ønsker å være anonym.

Ett år etter at underslaget ble oppdaget, fordelte Sør-Trøndelag tingrett de begrensede verdiene i dødsboet på de fem utviklingshemmede personene. Ettersom de sto langt nede på prioriteringslisten, endte de opp med å få utbetalt 80 000 kr – hvorav mesteparten, dvs. 70 000 kr, gikk til brødreparet. De sitter dermed igjen med et tap på 130 000 kr. – Jeg mener staten må holdes ansvarlig og ber om en vurdering av dette, skrev guttenes nye verge i et brev til Statens sivilrettsforvaltning. Ved årsskiftet avslo sivilrettsforvaltningen erstatningskravet.

Les hele saken: https://www.nrk.no/trondelag/verge-stjal-penger-fra-utviklingshemmet-brodrepar-i-trondheim-1.14363152

Publisert av: Anders Teslo