Stanghelle kritiserer Norges forhold til Kina

Tirsdag 4. juni var det 30 år siden et uvisst antall demokratiforkjempere ble drept av den kinesiske hæren på den Himmelske Freds Plass i Beijing. I en kronikk i Aftenposten fredag 7. juni kritiserer redaktør Harald Stanghelle den norske regjeringens «logring» ovenfor Kina, ettersom sistnevnte er et kommunistisk diktatur.

Stanghelle mener at regjeringen er tause når det kommer til å kritisere den kinesiske regjeringen, og viser til en liste over kinesiske menneskerettighetsbrudd som er utarbeidet av Amnesty International. I listen, som kan være mye lenger enn det som står nedenfor, står det:

«Kina undertrykker systematisk den store uiguriske minoriteten*. Internering og omskoleringsleire er igjen blitt høyaktuell kinesisk mote. Jakten på advokater, menneskerettighetsforkjempere og folk som krever bedre rettigheter på arbeidsplassen er trappet opp. Det samme er forfølgelsen av mennesker som utøver sin religion utenom de statskontrollerte trossamfunnene.» Og til slutt: «Internasjonalt brukes den enorme kinesiske makten til å undergrave menneskerettigheter».

Stanghelle skriver videre at det mest alvorlige er den kinesiske regjeringens benyttelse av sky-teknologi og kunstig intelligens. «Vi mer enn aner noe som raskt kan utvikle seg til å bli et totalitært overvåkningshelvete.» skriver han, og viser til den uigursk-amerikanske advokaten Nury Turkel, som under hans besøk på Oslo Freedom Forum sa følgende til Dagens Næringsliv: «Hvis dere ikke bekjemper dette nå, vil det ramme dere også.»

*Uigurene er en turkotararisk/tyrkisk folkegruppe, som hovedsakelig holder til i det nordvestre Kina. Mange av uigurene anser seg som muslimer, og er, på grunn av økende undertrykking, i opposisjon til den kinesiske regjeringen.

Les hele kronikken: https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/Jop4X8/Kinas-farlige-takk-til-Norge–Harald-Stanghelle

Publisert av: Anders Teslo