Salamatu vil ha flere rullende film- og TV-helter

I en kronikk på Handikappnytt skriver Salamatu Kamara om hennes liv som rullestolbruker, og  hennes drøm om at vi må få flere rullestolbrukende karakterer på film og TV.

«Fra jeg klarte å snakke, har jeg fortalt historier. Jeg var den som pleide å fortelle historier til de yngre i barnehagen.», skriver Salamatu. Hun skriver at hun likte å leke med Barbie-dukkene sine alene slik at hun kunne finne på egne hendelser, uten å bli forstyrret. Videre skriver hun: «Kunsten av å introdusere folk til ulike verdener og realiteter har vært mitt livs største interesse. Helt siden barndommen har jeg elsket å skrive. Jeg har skrevet leserinnlegg, bøker og dikt. Men det går mest i manuskripter.»

Og det er her at kronikkens kjerne ligger; for Salamatu har et ønske om at vi må få flere funksjonshemmede hovedpersoner på film- og TV-fronten. «For noen år siden, så jeg på en serie som het Degrassi. Jeg husker at jeg ble så glad da jeg endelig så en ung gutt i rullestol. Det at han var av det motsatte kjønn, gjorde ingenting. Jeg satt klistret fast foran skjermen for å følge med på hans liv. Endelig fikk jeg muligheten til å si «det der er meg». Men det var det ikke. Han var bare en av flere karakterer som fremmet det livet jeg aldri ønsket å leve.», skriver Salamatu. Hun skriver videre at hun «er ikke karakteren som ser hindringene i samfunnet jeg bor i på grunn av min skade. Jeg ser på alle mulighetene jeg kan få til, på grunn av den. Jeg går med hodet hevet hvor enn jeg er og rullestolen er min trone».

Avslutningsvis skriver Salamatu: «Jeg skal fortsette å skrive manuskriptene mine. Manusene om den jenta som ikke kunne gi mer faen i om hun en dag klarte å reise seg opp fra rullestolen, reiste verden rundt. Fortellingen om den blinde gutten alle jentene er stup forelsket i, og den fantastiske historien om den unge kvinnen som kjemper mot alle skurkene i nabolaget, med sin megakule og pimpa rullestol. En dag – og jeg gleder meg til den dagen – skal vi høre en liten jente med nedsatt funksjonsevne si «det er meg» etter å ha sett en SK-produsert film eller serie.»

Les hele saken:

Etterlyst: helter i rullestol

Fra jeg klarte å snakke, har jeg fortalt historier. Jeg var den som pleide å fortelle historier til de yngre i barnehagen. Jeg var den som kunne snu om på sannheten til det punktene der jeg selv ikke klarte å skille mellom sannhet og fantasi.

Publisert av: Anders Teslo

film, Handikapnytt, TV

Levert av Ascentia AS