Rullestolbruker ble nektet å gå om bord på toget

Fredag i forrige uke gjorde rullestolbrukeren Espen R. Osufsen seg klar til å trille om bord på toget som skulle ta ham fra Sandvika til Oslo, men da toget dro, sto han fremdeles på perrongen. Årsak: Stolen til Osufsen var 6 centimeter for lang.

– Toget kom til perrongen. Jeg sto utenfor rullestoldøren og ventet på assistanse som vanlig, da en konduktør kom bort til meg, og sa bryskt: «Den stolen kommer ikke inn her!» forteller Osufsen til lokalavisen Budstikka. Ifølge konduktøren var rullestolen for lang i henhold til sikkerhetsregelverket, som sier at en rullestol ikke kan være lenger enn 120 centimeter. Osufsens rullestol er 126 centimeter. – Jeg har hatt denne modellen i minst seks år. I alle disse årene har jeg tatt toget regelmessig, og jeg har aldri opplevd å ha blitt nektet, sier han.

Konsernsjef i NSB, Åge Christoffer Lundeby, sier at han forstår Osufsens situasjon. – Jeg har stor forståelse for frustrasjonen til denne kunden, og at vedkommende opplever det som urettferdig. Det er likevel vanskelig å kritisere en konduktør som har fulgt vårt eget regelverk, sier Lundeby, og sier at grensen på hvor lang en rullestol kan være er fastsatt av hensyn til alle NSBs togsett. – Situasjonen hadde åpenbart blitt veldig uforutsigbar hvis vedkommende kunne reise med noen togsett, men ikke andre, sier Lundeby.

I etterkant av at han ble nektet å ta toget, etterlyser Osufsen bedre samarbeid mellom NAV og NSB, slik at man får ryddet unne misforståelser – Slike opplevelser skaper stor usikkerhet i en allerede krevende hverdag. Jeg tør ikke reise med toget, dersom jeg risikerer å bli sittende igjen på stasjonen. Enten må NSB endre reglene, eller så må vi få rullestoler som kan faktisk brukes på togene, sier Osufsen.

Les hele saken: https://www.budstikka.no/tog/rullestolbrukere/nsb/rullestolbruker-espen-ble-nektet-pa-toget/s/5-55-823824

Publisert av: Anders Teslo