Om å få Asperger syndrom som voksen

Kari Helene Wang (54) ble som 53-åring diagnostisert med Asperger syndrom, som blir sett på som en høyt fungerende form for autisme. I et intervju med nettmagasinet vi.no forteller Wang om hennes liv før og etter diagnosefunnet, og det har vært alt annet enn enkelt.

– Jeg har brukt så stor del av livet på å observere andre at jeg har vært statist i mitt eget liv, sier Kari, som kommer fra Trondheim. Hun fortsetter: – Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå. Mange synes nok at jeg er vanskelig å prate med. Selv om hun har fått høre at hun har et korrekt, akademisk språk, er det ikke så lett for Kari å slå av en prat spontant. – Men «small talk» er ikke helt min greie, sier hun.

Karis historie begynner når hun er liten. På den tiden kunne hun gå mye alene, og når de andre barna lekte sto hun på sidelinjen. – Først i fjerde klasse fikk jeg kontakt med klassevenninner, forteller hun. Ingen kunne sette fingeren på hva som ikke stemte, og Kari har i etterkant lurt på hva som kunne skjedd dersom man fant Asperger-diagnosen tidligere. – Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om foreldrene mine hadde visst at jeg hadde Asperger syndrom, sier Kari. Etter å ha gått på skolen i 9 år håpet hun å komme inn på videregående, ettersom hun ville studere juss. Men det var bare ett problem: Kari manglet et halvt poeng for å komme inn på videregående. I de neste årene jobbet Kari i barnehage, på et gartneri, som butikkmedarbeider og assisterende butikksjef.

Kari har to døtre – en på 18 og en på 24 – som er utviklingshemmet, og hennes mann har også ADHD og er i tillegg hørselshemmet. Da det viste seg at den eldste datteren hadde ADD begynte Kari å undersøke om hun kunne ha en lignende diagnose, ettersom det kan være arvelig, og etter at hun hadde utført 7 ulike tester, landet man på at hun hadde Aspergers syndrom.

Les hele saken: https://www.vi.no/helse/i-en-alder-av-53-ar-fikk-kari-endelig-svar-pa-hvorfor-mange-synes-at-det-er-vanskelig-a-prate-med-henne/71119688

Publisert av: Anders Teslo