Olaug Nilssen får Dobloug-prisen for 2019

Tirsdag kveld ble den årlige Dobloug-prisen delt ut under åpningsforestillingen til Norsk Litteraturfestival, som fant sted på Lillehammer. Årets pris går til forfatterne Johan Harstad og Olaug Nilssen, og det er sistnevnte denne artikkelen handler om.

Olaug Nilssen har i de siste årene hatt stor suksess med romanen «Tung tids tale», som er basert på hennes hverdag med en sønn som er utviklingshemmet. Nilssen var syk og kunne dermed ikke motta prisen, men hennes redaktør, Runa Kvalsund, leste opp en takketale som Nilsen hadde skrevet på forhånd. Talen, som i etterkant ble lagt ut på Nilssens Facebook-side, lyder slik:

«Det er ei stor ære og glede å få en pris som nok ein gang forsikrar meg om at «Tung tids tale» var ei bok som hadde litterære kvalitetar. Det er flaut å innrømme det, men det betyr mykje for meg å å bli omfamna av den litterære institusjonen. Det er også flaut å ikkje sjølv vere til stades fordi eg er sjukmeld, slik Olaug i romanen «Tung tids tale» også var. Det finst ikkje så mange medievennlige «slik takla eg den tunge tida» fortellingar i liva til foreldre til barn med store funksjonshemmingar, rett og slett fordi livet for mange pårørande forblir ein kamp. Men det er framleis ikkje så enkelt å identifisere seg offentleg som noko anna enn forfattar, som noko anna enn kontrollert. Slik blir dette nok ein arena for meg å avsløre svakheit, og det skulle eg ønske det ikkje var.

Videre skriver Nilssen: «Velferdsstaten er det viktigaste i mitt liv, eg nærer ein stor og nesten religiøs kjærleik til han. Og det vil eg understreke med ein gest influert av kommunalt språk. Eg vil gje vekk ein tredjedel av pengesummen, og den skal vere øyremarka trivselstiltak for for dei tilsette på Tveiterås skole, Tjønnen dagsenter og Svartediksveien avlastning. Måtte sjukmeldingsprosenten og skademeldingane gå ned, og måtte dei kommunale myndigheitene følge opp lovnadene sine.».

Les hele saken: https://bok365.no/artikkel/nilssen-og-harstad-fekk-doblougprisen/

Publisert av: Anders Teslo