Newzealandsk supermarkedkjede innfører «stilletime» for autister

Den newzealandske butikkjeden Countdown har innført et tiltak for kunder med autisme, nemlig en såkalt «stilletime».

«Stilletimen» foregår hver onsdag ettermiddag. Når timen inntreffer, dempes belysningen, musikken skrus av, og det blir ikke gitt noen informasjon over høyttaleranlegget. I tillegg blir det ikke satt opp varer i hyllene. Det finnes mange former for autisme, men et fellestrekk er at de som har autisme er sensitive for å ha mange mennesker rundt seg, samt lyd og lys.

Ideen om å ha en stilletime kom fra en ansatt i butikkjeden, som har et barn med autismespekterforstyrrelse. Senere ble tiltaket en realitet, og med støtte fra organisasjonen Autism New Zealand har tiltaket allerede vært utprøvd i en rekke av butikkene i år. Dane Dougan, som er leder for Autism New Zealand, sier til The Guardian at det kan være vanskelig for andre forstå hvor vanskelig hverdagen kan være for folk med autisme, og at han er glad for at butikkjeden tar hensyn til folk med autisme.

Les hele saken:

Supermarknader i New Zealand innfører stilletime for autistar

Éin time kvar onsdag ettermiddag vil supermarknadskjeda Countdown skru av musikken, dempe belysninga, la vere å fylle på varer i hyllene og unngå å gi beskjedar over høgtalaranlegga. Det var ein av dei tilsette til kjeda, som sjølv har eit barn med autismespekterforstyrring, som foreslo for leiinga at dette kunne vere ein god idé.

Saken ble opprinnelig publisert av The Guardian i september:

New Zealand supermarket launches ‘quiet hours’ for customers with autism

One of New Zealand’s largest supermarket chains is introducing a «quiet hour» nationwide to make the weekly shop easier for those with autism or anxiety issues as well as older people who may prefer a more low-key experience. The low-sensory hour will be introduced in Countdown stores on Wednesdays from 2.30pm to 3.30pm.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS