Nå har Hanne og Ingrid lært hvordan rullestolen benyttes i kupert byterreng

Du kan  lære å forsere trapper., trikkeskinner, brostein og hellinger uten bruk av unødvendige anstrengelser  med god rullestolteknikk. Dette har Handikapnytts «testpanel» Hanne Eriksen (24)  og Ingrid Njerva (49) testet sammen med spesialfysioterapeut Ole Christian Andersen som til daglig jobber med opplæring av pasienter ved Sunnås sykehus.

Arenaen for Hanne og Ingrid var Oslo Sentralstasjon. Granittrappene, brustener og trikkeskinner ble mer utfordrende enn det de hadde regnet med. 

– Jeg kan kjøre baklengs ned, det skal gå greit, dette har jeg gjort før, fastslår Hanne Eriksen og griper tak i rekkeverket ved de øverste trinnene på trappeavsatsen.

Spesialfysioterapeut Ole Christian er litt mer betenkt, og sier til Handikapnytt at – Balanse er et nøkkelord. Jeg vil ikke anbefale noen å forsere en slik trapp baklengs nedover utelukkende ved bruk av rå armkraft. Det er bratt og langt ned for å si det sånn, sier han og utdyper:

– Balanse er et nøkkelord. Jeg vil ikke anbefale noen å forsere en slik trapp baklengs nedover utelukkende ved bruk av rå armkraft. Det er bratt og langt ned for å si det sånn, sier han og utdyper:

– I denne trappen er det et solid rekkverk, og jeg vil anbefale å ha ett grep på rekkverket og ett grep på drivhjulet.

Man skal ha et sikkert grep om rekkverket og stole på seg selv. Hvis taket glipper, er man ille ute. Skal du kjøre ned trapper, mener han det tryggeste er å kunne balansere stolen og ta det med ro.  Noe av de vi lærer på kursene våre, er at rullestolbrukerne selv skal ha kontroll over sin stiuasjon og dirigere behovet for hjelp i spesielle situasjoner. Hvis situasjonen ser utfordrende ut for andre, risikerer man å få uoppfordret og uønsket assistanse fra forbipasserende. Det er viktig å lære seg hvordan man takler slike situasjoner. Det er du som skal styre hjelpen, ikke tilfeldig forbipasserende som skal avgjøre om du trenger hjelp.

Les hele saken:

Slik ruller du riktigere med rullestolen

Trapper, trikkeskinner, brostein og hellinger kan forseres uten bruk av unødige krefter, demonstrerer Handikapnytts «testpiloter» i manuell rullestol, Hanne Eriksson (24) og Ingrid Njerve (49). Vi tok dem med på en rundtur i Oslo sentrum for å prøve rullestolteknikker i praksis, under veiledning av spesialfysioterapeut Ole Christian Andersen.

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen