Mener utviklingshemmede jenter risikerer å bli antastet

Under en debatt i  Tromsø kommunestyre mente MDG-politiker Barbara Vögele at jenter med utviklingshemming risikerer å bli utsatt for overgrep i heisen på Veita-senteret.

Vögeles uttalelse kom i sammenheng med at kommunestyret ba virksomheter i Tromsø «gå i seg selv» for å se om de gjør nok for å forhindre seksuell trakassering. – Utviklingshemmede jenter tør ikke ta heisen på Veita, fordi de blir nesten garantert antastet. Utviklingshemmede blir også tvunget til å handle på Vinmonopolet for mindreårige, og hvis de ikke gjør det, blir de truet med å bli voldtatt, sa Vögele til kommunestyret.

Senere utdypet hun spørsmålet til nettavisen iTromsø:

– Seksuell trakassering er et problem i Tromsø og resten av landet. Jeg brukte noen eksempler jeg kjente til for å illustrere det. Utviklingshemmede jenter og kvinner er spesielt utsatt. Særlig de i rullestol og blinde. Det er fordi overgripere tror de ikke har kapasitet til å si ifra eller stoppe dem. Det er helt uakseptabelt. Derfor trenger vi mer bevissthet om seksuell trakassering.

Når hun blir spurt av iTromsø om ikke det var stigmatiserende å kun nevne Veita-senteret, understreker Vögele at Veita ikke er verre enn andre, og at det er mange andre heiser i Tromsø hvor utviklingshemmede kan bli trakassert. Årsaken til at hun nevnte Veita-senteret, var at hun «har hørt flere eksempler om seksuell trakassering der». Senterleder May-Tordis Simonsen har på sin side ikke hørt at noen har blitt seksuelt trakassert.

– Nei, det har jeg virkelig ikke. dette er helt ny informasjon for oss. Om det stemmer, skulle jeg ønske noen hadde informert oss om det. Det man ikke vet noe om kan man ikke gjøre noe med, mens det vi vet om kan vi ta tak i.

Les hele saken: MDG-politiker: Utviklingshemmede jenter tør ikke ta heisen på Veita, fordi de blir nesten garantert antastet

 

Publisert av Anders Teslo

Levert av Ascentia AS