Mener neste års statsbudsjettet setter funksjonshemmede i skyggen

I en uttalelse på Norges Handikapforbunds nettsider kritiserer forbundet regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. 3. oktober skrev forbundet i at de håpet at neste års statsbudsjett ville ta mer hensyn til funksjonshemmedes menneskerettigheter, men etter at Siv Jensen hadde lagt frem budsjettet for Stortinget mandag formiddag, var stemningen, for å si det mildt, laber.

«Vi påpekte at regjeringen må satse på en skole for alle», skriver forbundet innledningsvis, før de fortsetter: «Regjeringen har lansert en plan for å gjøre norske skoler universelt utformet innen 2030, men penger til å sette tiltakene ut i livet har latt vente på seg. Heller ikke i neste års statsbudsjett finner vi en satsning her – veikartet, som planen heter, nevnes ikke med ett ord. Gratis SFO for funksjonshemmede er bra i seg selv, men bidrar ikke til å inkludere alle barn i det viktige fellesskapet som nærskolene er.»

Videre skriver forbundet: «Vi sa fra om behovet for å satse på å bygge ned barrierer for deltakelse. Her ser vi at det bevilges småbeløp til funksjonsassistanse for dem som trenger det og VTA-plasser for utviklingshemmede, noe som er bra i seg selv, men det drukner i de dårlige signalene dette statsbudsjettet gir. Vi understreket nødvendigheten av å satse på universell utforming i bygg, uteområder i bygg, uteområder og transport. Vi finner beskjedne bevilgninger til transport, holdeplasser og knutepunkter, mens regjeringens handlingsplan for universell utforming, som vi forventet å se tegn til, ikke omtales i det hele tatt. Dette budsjettet gir ingen signaler om å gjøre Norge universelt utformet for framtiden. Det synes vi er svært skuffende.»

Les hele uttalelsen: http://www.nhf.no/arkiv/dette-betyr-statsbudsjettet-for-funksjonshemmede/2019/10/07/05061e25-a8de-47ae-b5fd-4f7b65173e28

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS