Mamma til Ine (2) kunne fått omsorgslønn om hun bodde i en annen kommune

To år gamle Ine kan verken spise eller gå, og må løftes 200 ganger i døgnet. Men Trondheim kommune nekter familien omsorgsstønad – de mener Ine ikke trenger mye mer hjelp enn friske toåringer.

Ine løper ikke rundt som andre toåringer på hennes alder. Hun er født for tidlig og veide 500 gram da hun ble født. Hun har fått diagnosen dyskinetisk cerebral parese. – Ine er to og et halvt år. Hun kan ikke spise selv, snakke eller gå. Vi må løfte henne når hun skal forflyttes, sier mamma Karoline Myrland Hagen. Hagen har regnet ut at hun må løfte datteren rundt 200 ganger i døgnet. Likevel nekter Trondheim kommune å gi omsorgsstønad. Trondheim er en av flere kommuner i Norge som har satt ei nedre aldersgrense på tre år. Dermed går foreldrene glipp av en utbetaling på opptil 13.700 kroner hver måned. – Selv om det i våre retningslinjer står at omsorgslønn er rettet mot foreldre til barn over tre år, gjør vi alltid en individuell vurdering og har mange eksempler på at foreldre med barn under tre år også har fått omsorgsstønad, sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, til NRK. Helsedirektoratet har ikke vært klar over denne praksisen før NRK tok kontakt. – Man skal ikke sette ei absolutt aldersgrense, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Helga Katharina Haug. – Kan politikerne gjøre dette? – Ikke ut fra det loven sier. Det er ingen avgrensning i alder i helse- og omsorgstjenesteloven, sier Haug til NRK.       

Mamma Karoline Myrland Hagen fikk mange kommentarer etter at hun la ut et innlegg på Facebook for noen uker siden, etter at hun hadde fått avslaget fra Trondheim kommune på søknaden om omsorgsstønad: «I en samtale med sosionom i februar 2019 ga hun meg klar beskjed om at Trondheim kommune pleier å gi avslag på søknader om omsorgsstønad når den omsorgstrengende er under 3 år gammel. Hun mente allikevel at vi burde søke, og klage. For avslag kom vi til å få uansett.» Hun er med i organisasjonen «Løvemammaene», som kjemper for funksjonshemmede barns rettigheter. Karoline er fast snapper på Snapchat–kanalen «lovemammaene». Her deler 12 mammaer hverdagen sin for å bidra med åpenhet og normalisering rundt barns sykdom og funksjonshemming. De har 25.000 følgere på snap og mange som følger med på Instagram.      Saken er fra NRK.no

Mamma til Ine (2) nektes omsorgsstønad av Trondheim kommune

Ine løper ikke rundt som andre toåringer på hennes alder. Hun er født for tidlig og har fått diagnosen dyskinetisk cerebral parese. – Ine er to og et halvt år. Hun kan ikke spise selv, snakke eller gå. Vi må løfte henne når hun skal forflyttes, sier mamma Karoline Myrland Hagen.

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 12. august 2019

Levert av Ascentia AS