Malin leiet bolig av BPA-leverandøren som tapte anbudet –Nå frykter hun å bli hjemløs

Malin Fredrikke Pedersen slo til på et tilbud om å leie leilighet gjennom den private leverandøren av brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Nå risikerer 25-åringen å miste hjemmet sitt fordi leverandøren Hav AS ikke lenger har konsesjon til å tilby BPA i kommunen hvor hun bor.

For to år siden kom BPA-leverandøren Hav AS med et tilbud til Malin Fredrikke Pedersen: Om hun valgte dem som leverandør av BPA, kunne hun også få leie leilighet gjennom dem. – Det var nesten et tilbud for godt til å være sant, men for meg virket det som den eneste muligheten jeg hadde til å starte det selvstendige livet jeg hadde drømt om. Så jeg slo til, sier Malin til Handikapnytt. Da dette skjedde, var Malin 23 år. Hun hadde lenge drømt om å flytte fra hjemstedet i Lofoten, der hun bodde med foreldrene, og sørover til en mer sentral beliggenhet og mer stabilt vær. Valget falt på Akershus-kommunen Nittedal, nord for Oslo. – Jeg liker å finne på ting, men i nord er det lange avstander til alt og jeg ble sliten bare av kjøreturen til og fra det jeg skulle. I tillegg ble jeg isolert i leiligheten omtrent halve året på grunn av vinterføre som gjør det vanskelig med rullestol.

Malin skrev så et innlegg på Facebook der hun fortalte at hun ville flytte og søke om BPA. Men hun visste ikke hvordan det skulle løses. Etter å ha postet innlegget, som førte til flere oppslag i ulike medier, fikk hun en melding fra Hav AS, en av de mange leverandørene som tilbyr BPA. – I den meldingen fortalte de at jeg også kan leie en leilighet via et av deres andre selskap. Leiligheten er tilpasset mitt fysiske behov og har plass til assistentene. I tillegg er den innenfor hva jeg har råd til å betale for, en mye rimeligere pris enn for en slik leilighet ellers. Hav AS sa det var fordi de kan betale noe av husleia siden et rom blir brukt av assistentene, forteller Malin. I meldingen, som Handikapnytt har sett, viser Hav AS til at de har kjøpt opp og pusset opp en leilighet til annen BPA-kunde. Malin bestemte seg for å slå til. – Det var det jeg trengte til den prisen jeg hadde råd til. Jeg hadde lenge sett på tilrettelagte leiligheter uten hell. Det er vanskelig å få leid noe som trenger litt tilrettelegging. Sånn sett følte jeg at jeg ikke kunne takke nei til tilbudet selv om jeg allerede i starten syns det var merkelig å skulle leie av dem som også skulle stå for assistansen min, sier hun. Å søke om å leie en tilrettelagt leilighet via kommunen var heller ikke mulig for Malin, da de fleste kommuner krever at du har bodd i kommunen i to år for å søke om dette.

Nå, to år senere, har Nittedal kommune hatt en ny konsesjonsavtale for BPA ute på anbud. Der fikk ikke Hav AS tilbud om å fortsette å levere tjenesten til kommunens funksjonshemmede. Det gjør at Malin må bytte BPA-leverandør. Og det gjør at hun frykter for hva som vil skje med bosituasjonen. -Hav har ikke sagt hva som skjer med leiekontrakten når jeg må bytte BPA-leverandør. Men slik jeg skjønte det, var det to alternativer: Det ene var at ny leverandør kjøper leiligheten. Det andre var at ny leverandør overtar kontrakten, noe jeg tolket som at de da må betale mellomlegget, altså den summen jeg ikke betaler på grunn av assistentrom. Jeg aner ikke hva det utgjør i sum, forklarer Malin.  Handikapnytt kontakter daglig leder i BPA-firmaet Hav AS, Ronny Dahlstrøm, med generelle spørsmål om utleie av leilighet til BPA-kunder. Han ønsker ikke å bli intervjuet på telefon, men vil ha spørsmål tilsendt på e-post.

Ronny Dahlstrøm hevder at BPA-leverandøren Hav AS, hvor han er daglig leder, ikke leier ut leiligheter. Men Dahlstrøm eier også et annet selskap: Havas AS, som igjen eier BPA-leverandøren Hav AS og Hav Funksjonsassistanse AS. Ronny Dahlstrøm er daglig leder i begge de to sistnevnte. Ifølge offisiell foretaksinformasjon driver Havas AS med utleie av egen eller leid fast eiendom. Hos Statens kartverk finner Handikapnytt ut at Havas AS står oppført i Grunnboka som eier av en seksjon i blokka der Malin bor i Nittedal, og det er Havas AS som står som formell utleier på Malin Fredrikke Pedersens leiekontrakt. Det er også Ronny Dahlstrøm som har skrevet under på leiekontrakten, hvor det blant annet står spesifisert følgende: «HAV har Kontor og oppholdsrom til Assistenter der.» Da Hav AS kontaktet Malin første gang, viste de til en annen kunde med samme løsning som den hun ble tilbudt. Handikapnytt fant adressen vedkommende bor på, og i Grunnboka står Havas AS, morselskapet til Hav AS, oppført også som eier av en boligseksjon på denne adressen.

Handikapnytt vendte tilbake til Dahlstrøm og viste til sammenhengene mellom Havas AS og Hav. Vi viste også til at Malin Fredrikke Pedersen fritar Hav og alle firma i samme konsern fra taushetsplikten, slik at Dahlstrøm kan uttale seg fritt. Igjen sitter Malin, med mange ubesvarte spørsmål og en usikker fremtid. Leiekontrakten har seks måneders oppsigelsestid. -Nå er jeg mer usikker og utrygg enn det jeg var før jeg flytta. Jeg ville bli i leiligheten, så jeg godtok altfor mye av Hav og håndteringen deres av situasjoner som har oppstått. Jeg gjør aldri en sånn avtale igjen, og håper ingen må oppleve det samme, sier hun.

Malin leier bolig gjennom BPA-leverandøren – frykter å bli hjemløs

Malin Fredrikke Pedersen slo til på et tilbud om å leie leilighet gjennom den private leverandøren av brukerstyrt personlig assistanse. Nå risikerer 25-åringen å miste hjemmet sitt fordi leverandøren Hav AS ikke lenger har konsesjon til å tilby BPA i kommunen hvor hun bor.

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 9. september 2019

Levert av Ascentia AS