Langrennspigging for eliteklassen ble til aktivitetshjelpemiddel

Gründerteamet fra NTNU har utviklet et helt nytt aktivitetshjelpemiddel som gir deg både fart og kontroll når du pigger på barmark.– Til nå har håndsykkel eller pigging i rullestol vært alternativene for mange. Nå introduserer vi en helt ny aktivitet, en ny måte å bevege seg på, forteller Nicoline Bergh til Handikapnytt

Til nå har langrennspiggere satt rulleski under en vanlig skikjelke. Det er ingen god løsning. Ikke går det an å svinge, og ikke har du ordentlige bremser, forklarer Bendik Fon, som sammen med medstudentene André Haig Johnsen og Mathias Thorkildsen Berg skulle løse problemet.  De tre maskiningeniørstudentene gikk i kompaniskap med Nicoline Bergh og Solveig Christiansen fra NTNUs entreprenørskole. Den opprinnelige studentoppgaven med å lage «rulleski for langrennspiggere» i eliteklassen ble for smal og trang. Nå er «Spike» et ferdig, godkjent aktivitetshjelpemiddel som sikter seg inn på et langt bredere mosjonistmarked. De fem gründerne har nå grunnlagt selskapet Exero Technologies, som skal utvikle og markedsføre aktivitetshjelpemidler. De begynner med Spike. – Vi begynte med å tenke toppidrett. Nå tenker vi bredde, sier Nicoline Bergh.  Spike er fortsatt en «skikjelke med hjul», men løsningen er langt mer raffinert og gjennomtenkt. Styringsmekanismen på Spike gjør det mulig å svinge ved å legge seg over til siden i svingene. Dette bidrar til styring, samtidig som man skaper framdrift. Og skikkelige bremser gir deg både kontroll og sikkerhet. Store hjul og støtdempere gjør den også terrengvennlig.

Med Spike er det mulig å forflytte seg i hastigheter på rundt 20 kilometer i timen på flatmark om du har teknikken og kondisjonen inne. Et eksemplar av hjelpemiddelet ble brukt under Wings for Life-løpet i Stavanger og tilbakela 25 kilometer med en snittfart på 15 kilometer i timen. Siden Spike er et hjelpemiddel, har det vært nødvendig med omfattende dokumentasjon og testing for å få det ut på markedet, og ikke minst: gjøre det tilgjengelig gjennom Nav-systemet. Både Nav hjelpemiddelsentral Trøndelag og Beitostølen Helsesportsenter har vært involvert i utviklingen underveis. Et hundretall personer i målgruppen har så langt prøvd løsningen og gitt sine tilbakemeldinger. Nå er CE-godkjenning på plass, og du kan søke om Spike som aktivitetshjelpemiddel gjennom hjelpemiddelsentralen.

De skulle hjelpe langrennspiggere – skapte en helt ny aktivitet

Det begynte med at tre maskiningeniørstudenter ved NTNU i Trondheim fikk en oppgave i fanget: De skulle utvikle en ny løsning for elite-langrennspiggere som trengte et bedre produkt for barmarkstrening. – Til nå har langrennspiggere satt rulleski under en vanlig skikjelke. Det er ingen god løsning.

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 31. mai 2019