Kortnytt tirsdag 7. mai 2019

Her kommer tre nyheter, presentert i kortversjon.

Det skal bli lettere å parkere bilen i Tromsø

I Tromsø blir et Airbnb-lignende prosjekt testet ut i parkeringshusene- og plassene i byen. Målet er at privatpersoner skal kunne leie ut parkeringsplassen sin til andre personer, for eksempel omsorgsarbeidere. Saken ble omtalt på NRK Nordnytts 18:50-sending mandag kveld, og finnes i NRKs nett-TV-avspiller.

Se saken her: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-nordnytt/201905/DKTR99050619/avspiller

Solberg lover at den nye ADHD-oppfølgingen får økonomisk støtte

Statsminister Erna Solberg lover at finansieringen av oppfølgingen av personer med ADHD skal styrkes. Under hennes besøk i Namsos ga Solberg Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk skryt for at de har klart å få ned tiden for å hjelpe foreldre som har barn med ADHD. – Det de har gjort er å få til i løpet av en uke å avklare alle sidene ved diagnostisering i et intensivt løp. Vi har sett dette fungere veldig bra i Namsos, sa Solberg, og fortsatte: – For veldig mange har det da kanskje gått tre eller fire år siden foreldrene mistenkte ADHD, og begynte å ta kontakt med myndighetene. I de årene har man gått og ventet. Man har ikke fått god nok oppfølging.

Ifølge statsministeren er dagens barn ca. 9 år når de blir diagnostisert med ADHD. Hun mener også at barn kan få følgeskader av å bli diagnostisert for sent. Hos ADHD Norge ser man lyst på fremtiden etter at statsministeren ga sin støtte. – ADHD Norge er svært positive til at det tas politisk grep og at en så høyfrekvent vanske som ADHD får et eget pakkeforløp. Vi har jobbet med dette lenge, sier lederen i ADHD Norge, Gry Lunde. Hun fortsetter: – Vi håper samtidig at retningslinjene for utredning, diagnostisering og oppfølging blir gjennomgått i samme runden, ettersom det er for ulik praksis rundt omkring, noe som ikke gir et likeverdig tilbud.

Les hele saken: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/mR3qOO/lover-penger-til-ny-adhd-oppfoelging

Snart kan blinde lære å lese ved hjelp av Lego-klosser

Norge er, sammen med Brasil, Storbritannia og Danmark, plukket ut til å teste en ny type legoklosser over en ettårsperiode. Klossene, som har fått navnet LEGO Braille, har punktskrift på toppen, og skal gjøre det lettere for blinde å lære å lese. – For blinde og svaksynte er det kjempeviktig å lære punktskrift, sier Sverre Fuglerud fra Blindeforbundet, og forteller videre at han ville ha vært analfabet uten den. Når testperioden er over, dvs. i 2020, begynner Lego å masseprodusere klossene med blindeskrift.

NRK Telemark har laget en videoreportasje om saken, der 5-årige Noah prøver ut klossene. Den finnes her: https://www.nrk.no/telemark/svaksynte-noah-5-tester-verdensnyhet-fra-lego-1.14539704

Publisert av: Anders Teslo