Kortnytt tirsdag 12. november

Under følger noen nyheter som har dukket opp den siste tiden.

Kritisk til studie om ADHD

Professor Hedvig Marie Egeland er kritisk til en amerikansk studie som viser en sammenheng mellom høyt bruk av Paracetamol blant gravide mødre, og forekomst av psykiske lidelser hos barn. Studien, som er utført av National Institutes of Health, har foregått ved at man har samlet blod fra navlestrengen til 996 nyfødte, før man så målte om blodet inneholdt det smertestillende middelet paracetamol. Da man undersøkte barna når de var rundt 9 års-alderen, oppdaget de at så mange som hvert 4. barn hadde fått diagnosen ADHD. – De har målt faktisk innhold av middelet i blodet i navlestrengen. Dermed vet de at kvinnene har tatt det, i motsetning til studier som er basert på selvrapportert bruk via spørreundersøkelser eller reseptuttak, sier Egeland til forskning.no. Hun legger til: Da vil det være større usikkerhet rundt hva som faktisk er inntatt. Egeland beroliger samtidig de som måtte bli skremt av funnene: – Det er viktig å skille mellom det å ta en tablett en sjelden gang og høy, jevnlig bruk.

Norsk professor er kritisk til studie som viser at mors bruk av Paracet kan gi barn høyere risiko for ADHD og autisme

En ny, amerikansk studie har funnet en sammenheng mellom høy bruk av paracetamol blant gravide og forekomst av visse psykiske lidelser hos barn. For noen år siden samlet forskerne blod fra navlestrengen til 996 nyfødte. Så målte de mengden av et smertestillende middel som selges under navnet paracetamol i Norge.

Visning av «Vår datter Emilie» med påfølgende debatt

Tirsdag kveld er det visning av filmen «Vår datter Emilie» på Fredrikstad kino. Filmen handler om Kristoffer Carlins datter, Emilie, som har Downs syndrom, og tar for seg hverdagen hennes på Toneheim folkehøgskole på Hamar, hvor man spesialiserer seg på musikk. I etterkant av filmen vil det være en debatt der filmskaperen, pårørende og brukerombudet deltar. I filmen møter vi også den trommespillende Fabian Gaustad, som er omtalt i en kronikk som moren hans, Kirsti Merdem Gaustad, har skrevet.

Det er kampen mot hjelpeapparatet som tapper meg for krefter

Kirsti Merdem Gaustad, mor til Fabian som har Downs syndrom: – I møter med det offentlige sitter jeg igjen med følelsen av at min sønn er en så stor økonomisk belastning at det nesten virker som jeg skal «ta av lommeboka» til saksbehandleren.

Fra «Stjernekamp» til «Frost 2»

I 2018 vant Ella Marie Hætta Isaksen (21) artistkonkurransen «Stjernekamp» på NRK 1, og nå er hun klar for sin første dubberolle. Isaksen er nemlig den norske stemmen til Honning-Maren, som er en av de nye karakterene i «Frost 2», som er oppfølgeren til «Frost» fra 2013. Ny på laget er også Mikkel Gaup, som mange vil huske fra storfilmen «Veiviseren» fra 1987 og NRKs julekalender «Jul i Blåfjell» fra 1999. Gaups karakter heter for ordens skyld Tundraleder, mens Lisa Stokke, May Kristin Kaspersen, Gustav Nilsen og Thorbjørn Harr fortsetter som henholdsvis Elsa, Anna, Olaf og Kristoffer. I motsetning til originalfilmen har det blitt laget en nordsamisk-dubbet versjon av «Frost 2», ettersom filmen er inspirert av samisk kultur og landskap. Filmen får norgespremiere 1. juledag.

Ella Marie Hætta Isaksen og Mikkel Gaup sine stemmer vil høres i den nye Frost 2

Ella-Marie Hætta Isaksen slo igjennom med et brak da hun vant Stjernekamp i fjor. Nå får filmpublikumet høre henne som Honning-Maren i oppfølgeren til den store suksessen «Frost». Dette er en av de nye karakterene i historien om søstrene Elsa og Anna. Mikkel Gaup er stemmen til Tundraleder, som er en annen ny karakter.

Melodi Grand Prix 2020 avgjøres i Trondheim

Tirsdag morgen offentliggjorde NRK at den norske finalen i Melodi Grand Prix 2020 skal foregå i Trondheim. Arenaen blir messesenteret Trondheim Spektrum, som i høst har fått et nytt tilbygg; en stor innendørsarena med plass til 12 000 tilskuere. Finalen finner sted lørdag 15. februar, og for første gang siden 2013 kommer det til å være ukentlige delfinaler. Delfinalene – fem i tallet – vil avvikles fra H3 Arena på Fornebu i Bærum i perioden 11. januar – 8. februar, hvor totalt 20 sanger skal delta. Fire sanger møtes hver helg, og vinneren fra hver delfinale går til finalen i Trondheim, sammen med fem andre direktekvalifiserte bidrag. 3. januar blir de fem finaleklare artistene presentert, mens låtene de skal fremføre blir kunngjort i hver av de fem delfinalene. I tillegg vil distriktsfinalistene bli presentert mandagen før finalen. Vinneren av Melodi Grand Prix 2020 får representere Norge i Eurovision Song Contest, som vil finne sted i Rotterdam i Nederland i perioden 12 – 16. mai.

Sendeskjema, Melodi Grand Prix 2020

Delfinale 1: Lørdag 11. januar (artistkunngjøring mandag 6. januar)

Delfinale 2: Lørdag 18. januar (artistkunngjøring mandag 13. januar)

Delfinale 3: Lørdag 25. januar (artistkunngjøring mandag 20. januar)

Delfinale 4: Lørdag 1. februar (artistkunngjøring mandag 27. januar)

Delfinale 5: Lørdag 8. februar (artistkunngjøring mandag 3. februar)

Finale: Lørdag 15. februar, fra Trondheim Spektrum

Melodi Grand Prix-finalen arrangeres i Trondheim Spektrum i 2020

Det er på høy tid at vi arrangerer finalen et annet sted enn i Oslo, og vi gleder oss stort til å lage folkefest i Trondheim 15. februar. Det sier Stig Karlsen som er prosjektleder for MGP 2020. – Folk kan vente seg et kjempeshow, med konfetti, pyro og flotte artister med flotte låter.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS