Kan man klatre opp en klatrevegg med bare én hånd?

Ja, det kan man! I hvert fall hvis du heter Kristina Berg, og har klatret i klatrevegg siden du var ung.

– I og med at eg bare har ein arm, har eg måtte vere tolmodig gjennom heile livet. Det hjelper ikkje å bli frustrert om ein ikkje får det til, sier Kristina til NRK. 26-åringen har dysmeli, en tilstand som gjør at armene og/eller beina ikke utvikler seg som de skal. I Kristinas tilfelle mangler den venstre hånden, en hånd som kunne ha vært nyttig i en idrett som krever at man har et godt grep på situasjonen. – Når eg klatrar tenkjer eg ikkje mykje på at eg bare har ein arm. Det er klatringa i seg sjølv som er interessant, sier Kristina, som var på hennes første klatretime som 12-åring.

I de siste årene har Kristina trent i klatreveggen på Sørmarka Arena i Stavanger. Her har klubben Bratte Rogalands venner laget ruter som er tilpasset para-klatrere som Kristina. Men det skulle vise seg å ikke være nok. – Ho har blitt såpass sterk at dei blir for lette. Så da går ho på ruter som er tilpassa vanlege klatrarar. Ho knuser på dei også, sier trener Kjetil Dalseth, før han legger til: – Det er sinnsjukt inspirerande. Det er aldri snakk om at ting ikkje går, det er berre rett på med ein gong.

Ute i verden har det vært arrangert VM i paraklatring siden 2011, men i her hjemme har det gått tregere for seg. Norge har nemlig ikke et konkurransemiljø for paraklatring, og Kristina tok for en tid tilbake kontakt med klatreforbundet for å høre om hun kunne delta i VM. Imidlertid gikk ikke det, ettersom det på det tidspunktet aldri hadde vært arrangert noe NM for paraklatrere. Men så, i desember 2019, ble det aller første paraklatrer-NM avholdt, der Kristina tok sølv. I mai i år reiser hun til Østerrike for å delta utenlands, og nå håper hun at VM-drømmen skal gå i oppfyllelse. – Målet mitt er egentlig å bli betre og betre. Har lyst til å konkurrere meir og siktar jo mot et VM, sier Kristina.

Kristina (26) forbløffar: – Når eg klatrar tenkjer eg ikkje på at eg har ein arm

Sjå for deg ein 17 meter høg klatrevegg. I den veggen skal du rett opp, men du kan berre bruke ei hand. Umogleg tenkjer kanskje du. Ikkje for Kristina Berg. – I og med at eg berre har ein arm, har eg måtte vere tolmodig gjennom heile livet.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS