– Jeg har ikke muskelkraft til å løfte sønnen min

Tore Græsdal har en muskelsykdom og sitter i rullestol.  Han søkte om personlig brukerstyrt assistanse BPA, for å få praktisk bistand til å kunne ta seg av barnet sitt, han makter ikke å løfte sønnen sin på 12 måneder som nå er blitt stor baby på 5 kilo. Tore fikk avslag på søknad om 22 timer i uka. I kommunens svar fikk han tilbud om 2 timer i uka annenhver uke. Han trøster seg med lyden av småpludringen fra barnevogna.

Babyen trenger nærkontakt både fra en mamma og en pappa. Tore er glad for at han har en veldig tålmodig kone som har vært til god støtte i kampen mot kommunens saksbehandling. Noen ganger har jeg utfordret venner og kjente til å fortelle hva de synes er den fineste lyden i verden. Svarene er gjerne mange – og artige. For meg personlig er det lyden av et lite barn som pludrer.Vår familie er nemlig ikke som andre familier. Det er ren, ubekymret velvære. Fritt for sult, frykt eller skitten bleie.

– Da min sønn ble for tung for meg, søkte jeg om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) slik at jeg kunne fylle farsfunksjonen. Jeg søkte om fire timer daglig, slik at jeg kan bidra som pappa i morgenrutinen og når jeg kommer hjem fra jobb. To timer morgen og to timer kveld. Avslaget kom etter  t re måneders saksbehandling.  Vi klaget, og ventet nye fem måneder, før nytt avslag. Begrunnelsen første gang var at min kone kunne ta seg av husarbeid og barnepass. Begrunnelse andre gang var at hjelpebehovet ikke var stort nok og ikke varig i to år. Sønnen vår på 9 måneder hadde ifølge dem ikke lenger samme behov for å løftes opp eller bæres.

Tore måtte gi avkall på pappapermisjon siden han ikke kunne være alene med barnet. Kona hans ble så og si alenemor med ansvar omsorgen for  den lille. Dessuten er farsrollen mye mer enn bare fysiske løft. Det kommer en dag der noen må forklare hvorfor himmelen er blå, være moralsk pass og la klokka råde og gi kloke råd når det blir tøft i skolegården. Tillittsbånd far-sønn skapes mens barnet vokser og venter på plass i barnehagen. I privat barnehage er det ikke lovpålagt  tilrettelegging for at en pappa i rullestol-bil transporterer sitt barn i barnevogn til og fra  – Barnehageplass til barnet henger i en tynn tråd for oss, fordi private barnehager ikke trenger å gi fortrinn til funksjonshemmede foreldre.

Les hele saken i Aftenposten:

Kan ikke funksjonshemmede være foreldre?

Noen ganger har jeg utfordret venner og kjente til å fortelle hva de synes er den fineste lyden i verden. Svarene er gjerne mange – og artige. For meg personlig er det lyden av et lite barn som pludrer. Jeg har fått en sønn som nå er blitt 12 måneder, så jeg hører den lyden titt og ofte.

 

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

Levert av Ascentia AS