Ingen forbindelse mellom livmorhalskreft-vaksine og symptomer

I Danmark har forskere kommet frem til at det ikke er noen sammenheng mellom vaksinen HPV og ulike symptomer som rammet jentene som tok den.

I 2016 ble det av det danske Folketinget (tilsvarende det norske Stortinget) bevilget 7 millioner kr. til forskere som skulle undersøke om HPV-vaksinen, som skal beskytte kvinner mot livmorhalskreft, har ført til at de som tok den ble syke. Året før hadde en rekke kvinner klaget på vaksinen, som de mente førte til at de fikk alvorlige symptomer når de tok den. Nå har forskerne lagt frem resultatene fra tre prosjekter som har vært utført, og konklusjonen er klar: De har ikke funnet en sammenheng mellom HPV-vaksinen og ulike symptomer som danske kvinner/jenter skal ha opplevd i perioden 2014-15.

-Ingen av studiene vi har gjennomført – og det er mange – tyder på at det er problemer med vaksinesikkerheten i Danmark, sa seniorforsker Anders Hviid, som er tilknyttet Statens Serum Institut (SSI), før han la til: – Uansett hvordan vi snur og vender på det, er det ingen tegn til at HPV-vaksinen har medført økt sykelighet. En av undersøkelsene Hviid og hans kolleger har gjort er om vaksinerte jenter har hatt høyere fravær fra skolen. – Det er ingen forskjell på skolefraværet. Det kan vi si med veldig stor statistisk sikkerhet, sa Hviid om studien, som snart kommer til å stå på trykk i et vitenskapsmagasin.

Dansk HPV-skandale avblåst: Jenter ble ikke syke av vaksinen

I 2016 delte det danske Folketinget ut 7 millioner kroner til forskere som skulle undersøke om HPV-vaksinen gir usedvanlig mange bivirkninger. Pengene ble delt ut fordi det hadde blitt reist en mistanke om at jenter ble syke av å få vaksinen mot livmorhalskreft, selv om den igjen og igjen hadde blitt vurdert som trygg av forskere og myndigheter.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS