Hun har vært blind siden hun ble født – må til fastlegen for å bevise det

Siden hun ble født, har 50 år gamle Kristin Berg vært blind. I et intervju med avisa VG forteller Berg at personer med funksjonshemning nærmest blir tvunget til å oppsøke fastlegen for å bevise at de har en funksjonshemning. Nå vil  Arbeiderpartiet be regjeringen om å innføre en ordning som gjør at man slipper å måtte bevise at man har en varig funksjonsnedsettelse.

– Det er altså så latterlig bruk av ressurser. Fastlegene har mer enn nok å gjøre. I tillegg blir de belastet med helt unødvendige legebesøk fra pasienter som har varig funksjonsnedsettelse, som ikke forsvinner, sier Kristin, og fortsetter: Det har skjedd meg et par ganger i løpet av et par år. Siste gang var nylig, da jeg tok et fag på Oslo Met. Jeg hadde behov for eksamen, og måtte da dokumentere behovet. Det gjorde at min fastlege måtte se meg for å se at jeg ikke kan se. Det måtte vi gjennom til tross for at han har vært min fastlege de siste 23 årene og veldig godt vet at jeg har vært blind siden jeg ble født.

Selv om hun er blind, er Kristin i full jobb. – Jeg har jobbet i Norges Handikapforbund i mange år, men begynte for meg selv i fjor som familieterapeut. Jeg lever et godt liv og har det kjempebra, men dette har irritert meg så lenge, at jeg bare måtte si ifra, sier Kristin. Hun får støtte fra Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. – Det er en totalt unødvendig ressursbruk, både for fastlegen og de som må undersøkes. Vi er glad for at Kristin tok kontakt med oss og tok opp denne meningsløsheten. Jeg vil kalle det molbo-politikk. Ap vil derfor i forbindelse med statsbudsjett-behandlingen be regjeringen lage en godkjenningsordning. – Et helsepass? spør VG. Ja, en ordning hvor de som er blinde eller har en annen varig funksjonsnedsettelse, får et dokument som bekrefter dette en gang for alle. Dette kortet kan de vise frem når de har behov for hjelpemidler og tilpassede tiltak. Det gjør at de slipper å belaste sin fastlege med slike helt unødige legebesøk. Det er en vinn-vinn-situasjon som vi må få på plass, sier Tajik.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forteller at den nåværende ordningen også eksisterte under Jens Stoltenbergs regjering, hvor Tajik selv var minister.

 

Les hele saken: VG: Kristin har vært blind i 50 år: – Må bevise at jeg er blind

Publisert av Anders Teslo