Historisk sitski-sprint med rusk i maskineriet

Lørdag og søndag var det en historisk sitski-sprint som fant sted i Dresden i Tyskland; for første gang var en paraidrettsgren en del av et verdenscuprenn for funksjonsfriske utøvere. Men så var det dette med avviklingen, da…

For da kvalifiseringen foregikk på lørdag, sviktet tidtakersystemet, og da semifinalene skulle settes i gang samme dag, oppsto det mer kluss. Birgit Skarstein, som uken før ledet Idrettsgallaen i tospann med Nicolay Ramm, fortalte til NRK hva som skjedde: – Vi skal jo kunne få velge bane ut fra hvor høyt vi er på startlista. Jeg hadde andre beste tid og litt høyere funksjonshemning enn hun som er nummer én, så jeg skulle valgt først. Så prøvde de å putte meg på en pissbane borte på siden, de mente det ikke hadde noe å si. Men det har jo selvfølgelig, for det er flere meter forskjell. Så jeg sa at «dette er uaktuelt å vike på kravet».

Til tross for problemene bevarte Skarstein konsentrasjonen, og gikk etter endt løp videre til finalen, som ble avholdt på søndag. Under finalen var de tekniske problemene løst, og foran fullsatte tribuner staket Skarstein seg inn til 2. plass, bak ukrainsk-amerikanske Oksana Masters. – Jeg var nærmere enn jeg trodde. Jeg er veldig fornøyd, sa Skarstein etter at løpet var over. Også Masters var storfornøyd med løpet: – Dette er fantastisk sammenlignet med våre paranordiske arrangementer, vi får aldri et publikum som dette. Det er en drøm som blir sann å se at vi blir likestilt, ved at parasporten er på den samme arenaen og i den samme løypa. Vi er alle skiløpere, sa hun.

Når vi snakker om idrett: I kveld spiller håndballgutta sin siste kamp i gruppespillet i håndball-EM. Norges siste gruppemotstander heter Portugal, og fra kl. 20.00 varmer TV3 opp med EM-studio før kampen blåses i gang ca. kl. 20.30. (Norge er allerede klar for hovedrunden)

Starteren kunne ikke reglene – men det blåser Skarstein i etter historisk renn

Dette er fantastisk sammenlignet med våre paranordiske arrangementer, vi får aldri et publikum som dette. Det er en drøm som blir sann å se at vi blir likestilt, ved at parasporten er på den samme scenen og i den samme løypa. Vi er alle skiløpere, sier Oksana Masters til NRK.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS