Greta Thunberg ber norske politikere ta grep for miljøet

Den svenske miljøaktivisten har valgt å donere halvparten av prisen sin på 500.000 kroner til klimasøksmålet Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot den norske stat for å stanse oljeboringen i Barentshavet.

 16-åringen var ikke til stede under prisutdelingen i Operaen i Oslo onsdag kveld, men i en videohilsen ga hun en tydelig oppfordring til norske politikere. – Det er en viktig sak som viser at makthaverne ikke lenger kan holde på som i dag. Min utfordring til norske politikere er at vi må handle nå, ellers kan det bli for sent. Land som Sverige og Norge har så store muligheter til å gå foran. Vi må ta ansvar, sa Thunberg. Siden august 2018 har 16-åringen inspirert hundretusener av ungdommer, elever og studenter over hele verden til å demonstrere for klimakampen. For det har hun blitt belønnet med Fritt Ord-prisen, som er en ytringsfrihetspris.

Også Natur og Ungdom ble tildelt prisen. Miljøvernorganisasjonen arrangerte elevstreiken for klimakampen, som trakk rundt 40.000 skoleelever og studenter over hele landet 22. mars. Klimadebatten polariserer deler av norsk offentlighet i høyere grad enn før. -Klimafeltet er ikke et hyggelig samlingssted der man klappes på hodet for glød og iver. Det er vesentlige politiske og økonomiske interesser involvert på mange nivåer, og store verdier står i konflikt mot hverandre. Natur og Ungdom og Greta Thunberg tør å gå inn i dette minefeltet og gjøre sine argumenter og interesser gjeldende, sa styreleder Grete Brochmann i stiftelsen Fritt Ord under prisutdelingen. Artikkelen er hentet fra vg.no

Fritt Ord-vinner Greta Thunberg ber norske politikere ta klimagrep

Greta Thunberg og Natur og Ungdom er tildelt Fritt Ord-prisen for sine bidrag i klima- og miljødebatten. I takketalen ba Thunberg norske politikere om å handle. Den svenske klimaaktivisten har valgt å donere halvparten av prisen sin på 500.000 kroner til klimasøksmålet Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot den norske stat for å stanse oljeboringen i Barentshavet.