Greta (16) kåret til årets kvinne

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har i de siste månedene blitt en ledestjerne for ungdom som vil redde jorden fra  klimaendringene. Fredag ble hun kåret til årets kvinne av avisa Expressen.  

– Jeg tror ikke jeg er en spesiell person, men jeg har et moralsk ansvar for å gjøre det jeg kan for å snu utviklingen, og få folk til å forstå hva som skjer om vi ikke forandrer vår oppførsel, sier Thunberg til Expressen. Hun har holdt tale på fjorårets klimatoppmøte i Polen og årets finansmøte i Davos. Da hun var gjest hos Fredrik Skavlan 18. januar, fortalte hun om hva hun hadde erfart ved å holde tale på arrangementene. – (Men) det er ganske deprimerende å være der. Vår fremtid hviler i deres hender, og de virker ikke å ta det på særlig alvor, og da blir man ganske mørkredd. I matsalen spiser alle hamburgere for eksempel. Det skjer ikke så mye. Det er mest snakk.

Thunberg mener at løsningen på klimakrisen er klar og tydelig: – Vi må stoppe utslippene, det er svart-hvitt. Enten så setter vi i gang en kjedereaksjon som utløser hendelser utenfor menneskelig kontroll, ellers så gjør vi ikke det. På Instagram har hun flere følgere enn fredsprisvinner og miljøaktivist Al Gore, og hun beskriver seg selv på følgende måte: «16 year old climate activist with Asperger’s». Det at hun har Aspergers ser hun på som en styrke. – Jeg tror det har påvirket alt. Om jeg ikke hadde hatt Aspergers, og vært så rar, så hadde jeg blitt sittende fast i dette sosiale spillet som alle virker så opptatt av, sa hun til Skavlan.

Les hele saken: https://www.tv2.no/nyheter/10465362/

Publisert av: Anders Teslo