Videoreportasjer

For dårlig kunnskap om funksjonshemmedes brannsikkerhet

Branningeniør Antje Freja Panke mener at brannsikkerheten for funksjonshemmede ikke er godt nok ivaretatt, skriver Handikapnytt.
Panke, som har studert evakueringsløsninger sier at sikkerheten settes i fare av kunnskapsmangel og uklare regler.

– Det er ingen løsning å plassere alle handikaprom i første etasje på hoteller for å få en lettere evakuering ved en eventuell brann. Det handler om livskvalitet å få velge hvor man vil bo, slår Panke fast. Hun har sammen med medstudent Julie Appelkvist, skrevet en bacheloroppgave om evakuering av funksjonshemmede på hoteller.  Mens hun skrev oppgaven, jobbet Panke hos brannvesenet i Steinkjer i Nord-Trøndelag. I oppgaven kommer det fram at  det er mangel på kunnskap om hvordan man evakuerer funksjonshemmede i tilfelle brann. Lovverket er nemlig svært uklart på hvem som har ansvaret for å redde funksjonashemmede brukere, og dette medfører at hotellene tror at det er brannvesenet som akal evakuere brukerne. Men egentlig er det omvent – det er hotellets personale som selv må redde brukerne.

– Lovverket må bli tydligere på dette, slik at eierne tar ansvar med å hjelpe ved en eventuell brann, sier Panke.

Det er såpass lite kunnskap om brann og universiell utforming i Norge at de to studievenninnene var nødt til å se til Sverige de skrev bachelor-oppgaven. I Sverige ha de nemlig begynt med å ha små, brannsikre rom i trappeoppganger som funksjonshemmede kan oppholde seg i til brannvesenet har mulighet til å evakuere dem.

– Dette er derimot ingen god løsning, sier Panke, og legger til:

– Folk som har opplevd en slik evakuering sier at de heller ville ha kastet seg ned trappene enn å sitte i disse rommene i fem minutter. Det er veldig traumatiserende å sitte i et lite rom når andre forlater den brennende bygningen uten å vite når noen kommer for å evakuere deg. Det er uverdig, sier hun.

Se reportasjen Empo TV lagde da vi var på brannvernkurs med Oslo Brann- og redningsetat under. Kanskje du kan plukke opp et tips eller to?

Les hele saken:
Handikapnytt.no: Mangler kunnskap om trygg evakuering av funksjonshemmede

Denne saken er hentet fra handikapnytt.no
Postet av Anders Teslo

 

Emneord: , , ,