En enarmet skøyteløper fra Sovjetunionen

Året er 1958. Det er 2 år igjen til amerikanske Squaw Valley er vertskap for de 8. olympiske vinterlekene, men innen den tid er det klart for skøyte-VM i finske Helsingfors. Datoen er søndag 16. februar, arenaen er Helsingfors Olympiastadion, og på startstreken på 10 000-meteren står sovjet-russiske Vladimir Sjilikovski – klar til å ta gullet han og resten av det daværende Sovjetunionen drømmer om. Og blant skøyteløperne er Vladimir unik: Han mangler venstrearmen.

Ca. 20 mil øst for Moskva ligger byen Vladimir, som skøyteløperen Vladimir deler navn med. Når han er 6 måneder gammel blir armen hans amputert bort, noe som fører til at han ikke strekker til. I løpet av oppveksten prøver han seg i friidrett og ski, uten å lykkes, men så prøver han seg på skøyter – og nå har Vladimir funnet en idrett han håper kan prestere godt på. Han blir oppdaget av skøytetrener Ilja Anikanov, og blir overbevist om at han kan vinne over handikappet og vise verden den han er.

Tilbake til Helsingfors. Mens Vladimir går, gjør skodda det vanskelig å puste, men han holder farten oppe med «en-arms-teknikken» hans, samt noen kraftige muskler. 2 uker tidligere, i januar, hadde Vladimir overrasket alle da han tok sølv bak landsmannen Oleg Gontsjarenko, og nå kan han altså bli den første skøyteløperen med én arm som tar VM-gull. Når han går i mål, viser klokka 17.17,1, og Vladimir leder løpet. Men så begynner været å bedres i Helsingfors, og gullet som for en stund siden så ut til å gå til Vladimir, kan med små marginer gå til mannen som slo ham i januar…

Ein ting skilde Vladimir frå dei andre i verdstoppen: Han mangla ein arm

Søndag 16. februar 1958: Startskotet smell, og Vladimir Sjilikovski legg i veg på 10.000-meteren dei fleste håpar og trur skal gje Sovjet-løparen gullmedaljen under skøyte-VM på Olympiastadion i Helsingfors. Det er skodde over stadion – ei skodde som har kome sigande inn over den finske hovudstaden.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS