Bryteren som motbeviste tvilerne

31-årige Anthony Robles ble som 23-åring historisk da han i 2011 – uten det venstre beinet å benytte seg av – vant college-finalen i bryting. Dette er starten på hans historie.

I 1988 blir det født en gutt i La Mirada utenfor Los Angeles. Gutten får navnet Anthony, og moren hans, Judy Robles, er bare 16 år gammel når hun får ham. Når han blir født, oppdager man at Anthony mangler det venstre beinet, og i de neste fire årene går han med protese – en protese som han bytter ut med krykker. For det at han mangler ett bein har ikke gått tungt inn på Anthony, noe han takker moren for. – Helt fra dag én fikk hun meg til å tro at jeg var ustoppelig. Jeg skulle aldri bruke funksjonshemningen min som en unnskyldning, sier Anthony.

Om Anthony ikke brydde seg om at han manglet ett bein, var det noe annet med økonomien, for den var det dårlig med. Familien hans var fattig, og den biologiske faren hans var fraværende. Judy sto alene økonomisk, og måtte forsørge Anthony og hans fire søsken – tre lillebrødre og en lillesøster. – Brytingen holdt oss sammen. Jeg ville vinne kampene for å gi min mor noe å smile for, sier Anthony om brytingen – som kom ved en tilfeldighet. Etter at familien flyttet til Mesa i Arizona var den da 14 år gamle Anthony med fetteren på brytetrening, og da han ble spurt av treneren om han ville bli med, takket han ja.

Til tross for at det gikk hardt for seg – han fikk skikkelig juling på matta på det første forsøket – ble Anthony bitt av brytebasillen. – Når du er der én mot én så er det ingen steder å gjemme seg. Det var endelig en mulighet for meg å vise folk hva jeg kunne få til. At det ikke handlet om det jeg manglet, men om det jeg hadde.

Les hele saken:

Ble undervurdert og latterliggjort for ett bein – så motbeviste han alle

Jeg har hørt noen rykter om at du har en lapp? – Ja, det stemmer. Den ligger faktisk nede i troféesken på rommet mitt, sier han og ler. Den 31 år gamle bryteren, Anthony Robles, sitter i stuen sin hjemme i Chandler, Arizona i USA. I snart en time har Anthony snakket med NRK.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS