Ble feildiagnostisert med Aspergers

Da Silje Tveit var 15 år gammel, ble hun diagnostisert med Aspergers syndrom. Diagnosen, som går under autismespekteret, viste seg imidlertid å være feil, men diagnosen ble ikke fjernet før fire år etter den ble satt.

– Det er jo det verste som kan skje. Du er midt i puberteten, og så får du en diagnose på toppen av det. Alle vil jo være det som kalles normal. Alle vil være A4, sier Silje til NRK. I årene etter at hun hadde fått Asperger-diagnosen gikk hun til samtaler med fastlegen, før hun ble henvist til Habiliteringstjenesten for voksne ved Stavanger universitetssjukehus. Her ble hun undersøkt av psykologspesialist Børge Holden, som kom frem til det som Silje hadde mistenkt lenge: Hun hadde ikke Aspergers.

– Skal jeg anslå, snakker vi nok om at det i tre av fire tilfeller ikke er Asperger. Det kan bety at diagnosen har sittet litt løst eller at mistanken om Asperger gjerne lanseres litt ofte og litt lett, sier Holden, og mener samtidig at overdiagnostiseringen sykeliggjør samfunnet. – Det er et veldig alvorlig stempel. Asperger er en type autisme. Det er en temmelig gjennomgripende tilstand som gir et inntrykk av at personen har en større forstyrrelse enn personen har, så det er jo en sykeliggjøring.

For Silje sin del har livet blitt mye bedre etter at Asperger-diagnosen ble fjernet. – Jeg har fullført skole, fått meg en utdanning og en jobb. Jeg har klart meg og kan stå på mine egne to bein. Og jeg har bevist for alle rundt meg at jeg ikke hadde Asperger likevel, sier Silje.

Les hele saken: https://www.nrk.no/rogaland/silje-hadde-feil-diagnose-i-fire-ar-1.14670129

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS