Belgisk 15-åring ledet 35000 streikende ungdommer i mars for et bedre klima

  • Ukategorisert

I går ble den største streiken til nå avholdt  i Belgia. Joppe Mathys  ledet minst 35000 skoleelever som lot være å gå på skolen.  De trakk ut i gatene for å kreeve handling mot klimaendringene. Utenfor Europaparlamentet  i hovedstaden Brussel slo de på trommer og bar plakater  med slagord, Ifølge NLN.be

En talsperson for politiet sier gårsdagens markering  er den største studentprotesten i nyere  tid.  Vi husker skolestreiken til svenske Greta Thunberg. Hun skulket relgioins- og kroppsøving hver fredag for å sitte foran den svenske Riksdagen høsten 2018. Denne protesten startet høsten  i fjor  og spredte seg raskt gjennom sosiale medier  Aksjonen nådde til Brussel der  den Europeiske unionen (EU) har sitt hovedkontor. Kravene hennes har inspirert skoleelever over hele  verden  

Sist fredag ble også demonstrerende skolebarn, til sammen 20 000 i Tyskland ,  Belgia og Sveits. Greta Thunberg er for tiden  selv på  Verdens økonomiske  forum i Davos.  Hunn sier til den engelske avisa The Guardian  at hun er imponert over hvordan  bevegelsen hennes  har spredt seg.

– Jeg elsker å lære, selv om folk kanskje ikke tror det om meg. Greta har Aspergers syndrom, noe hun tror hjelper henne med å se problemene med klimaendringer tydligere. 

– Hjernen min fungerer annerledes, så jeg ser ting mer svart-hvitt. Enten starter vi en kjedeaksjon av hendelser utenfor vår kontroll, eller så lar vi  være. Det er ingen gråsoner når det gjelder å  overleve.

Belgia: 35.000 ungdommer skulket skolen for klimaet

I august i fjor satte den da 15 år gamle Greta Thunberg seg ned utenfor Riksdagen i Sverige. Ved siden av seg hadde hun en plakat hvor det stod «Skolestreik for klimaet». Jenta ville streike helt fram til riksdagsvalget 9. september for å få svenske politikere til å bry seg mer om klimaspørsmålet.

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

Levert av Ascentia AS