Amnesty-prisen for menneskerettigheter til Greta Thunberg

Mandag mottok den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg Amnesty Internationals pris for menneskerettigheter. Prisen har vært delt ut siden 2002, og har bla. gått til den sørafrikanske frihetsforkjemperen og presidenten Nelson Mandela.

Thunberg mottok prisen under hennes besøk i USAs hovedstad, Washington DC, og hun har en tettpakket plan. Onsdag 18. september er hun invitert av Demokratene til å tale i Representantenes hun, før hun setter kursen mot New York for å tale på klimatoppmøtet, som skal avholdes mandag 23. september. I takketalen sa Thunberg at Amnesty-prisen er til «alle disse uredde unge som kjemper for sin framtid. En framtid som de bør kunne ta for gitt, men som de ikke kan slik som det ser ut nå.»

Mens Thunberg er i Washington oppfordrer fagforeningene i Norge, Australia, Tyskland og Storbritannia sine medlemmer til å bli med ungdommene i en generalstreik for klimaet. Man håper å få arrangert streikene fredag 20. og 27. september – dvs. før og etter klimatoppmøtet i New York.

Les begge sakene: https://www.nrk.no/urix/fagforeninger-ber-voksne-klimastreike-sammen-med-ungdommen-1.14701041

Amnesty-pris til Greta Thunberg

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og hennes skolestreik-bevegelse mottok mandag Amnesty Internationals fremste pris for menneskerettighetsarbeid. Prisen ble overrakt 16-åringen for hennes «unike lederskap og mot til å kjempe for menneskerettigheter». Thunberg sa under mottakelsen at prisen er til «alle disse uredde unge som kjemper for sin framtid.

Publisert av: Anders Teslo

Levert av Ascentia AS