Amir arrangerer konferanse mot hatkrim

Amir Hashani ble truet på livet fordi han er funksjonshemmet. Nå svarer han med å arrangere en konferanse mot hatkriminalitet. Likestillingsminister Trine Skei Grande har meldt sin ankomst.

Fra før kjente Amir Hashani til de dystre tallene: at hver tredje person med nedsatt funksjonsevne har opplevd å bli utsatt for hatefulle ytringer eller handlinger. Men det var først da han selv ble en del av statistikken at det gikk opp for ham hvor alvorlig dette problemet er. – Jeg ble provosert av hvor lite kompetanse og kunnskap det er om hatkriminalitet, også i politiet. Vi må åpne øynene til folk, sier han. Amir bestemte seg derfor for å gjøre noe. Seminar på Litteraturhuset sammen med Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) arrangerer han «1 av 3-seminaret: Hvordan stoppe hatkriminalitet?» på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret finner sted tirsdag 21. mai kl. 13.00.

Hensikten er både å sette søkelys på hatkriminalitet og finne ut hvordan samfunnet kan sette en stopper for problemet. – Jeg ønsker å opplyse folk om at dette virkelig skjer, at hver tredje funksjonshemmede faktisk opplever hatkriminalitet. Det kan vi ikke sitte og se på, for da vil det bare skje igjen og igjen, sier Amir Hashani til Handikapnytt. Selv om han ble engstelig og redd av å bli truet, understreker han at det også kan gå verre: – Jeg ble truet på livet. Dette er i virkeligheten en trussel mot alle funksjonshemmede. En annen gang kan trusselen bli satt ut i livet.

Amir ble truet og spyttet på – nå står han opp mot hatet

Amir Hashani sto med rullatoren sin og ventet på trikken i Oslo da en fremmed mann kom bort til ham og ropte at alle funksjonshemmede som ham burde vært døde. Så spyttet mannen på Amir. Hendelsen skjedde 10. mars i år, og Amir anmeldte den til politiet som hatkriminalitet.

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 8. mai 2019