Abort – eller ikke abort

Randi Ødegaard og Magne Eirik Nielsen håper at de skal bli foreldre for tredje gang. Fra før av har de to gutter: Brynjar på 6 år og Magnus på 3. Sistnevnte har Downs syndrom, og det er nettopp det denne historien handler om. For hva ville du gjort dersom det viste seg at fosteret du hadde i magen hadde en alvorligere diagnose?

Historien starter i januar 2015. Randi har tre uker igjen til termin, og riene begynner å komme. Hun har bestilt taxi, men Magnus vil ut. Med naboens og ambulansesjåførens hjelp kommer han til verden på badegulvet, etter en fødsel som går greit. Men når Randi kommer på sykehuset, stiller legen henne følgende spørsmål: – Du synes vel ikke at han ligner på resten av familien? At han ligner på deg? Det skal ta en stund før Randi skjønner hva legen snakker om, men innerst inne håper hun at han tar feil. – Jeg synes Magnus så ut som vår sønn. Ikke en fremmed, sier Randi. Hun begynner å lete etter typiske Downs-trekk ved Magnus: Flekker i øynene, små ører, mangel på tverrstripen i håndflaten. Ikke noe av dette finner hun. Jo, en ting finner hun: Den såkalte sandaltåen, som innebærer at det er et stort mellomrom mellom stortåen og den nest største tåen.

Høsten 2018. Mens statsminister Erna Solberg prøver å «lokke» medlemmene til KrF over på borgerlig side, er Randi gravid for 3. gang. På sykehuset får hun en innvendig ultralyd, og sakte menn sikkert ser hun at noe begynner å vise seg på dataskjermen. – Her er hjertet. Hodet ser dere her, og hjernen, sier lege Arne Schwennicke. Randi er lettet, for her er det nemlig liv å spore! Da er det noe annet å finne ut om fosteret hennes er friskt eller ikke. I slutten av november kommer svaret fra sykehuset: Det er 0,1 prosents sjanse for at Randi vil få et barn med Downs, eller en alvorlig kromosomfeil. – Det blir nok ikke vår tur denne gangen. Her står det at sjansen for å få et barn med trisomi 21, barn med Downs Syndrom, mindre enn 1 til 900, sier Randi. Hun er lettet, men er samtidig litt tankefull. – Ærlig talt, jeg tror jeg har begynt å le. Om vi skulle fått enda et barn med Down syndrom. Og så tenkte jeg at det ville bli fint, særlig for Magnus, sier Randi.

Les hele saken: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/de-vanskelige-valgene-1.14396515

Publisert av: Anders Teslo