Nyheter og aktuelt

Operasjon Venninne

Siden hun var liten, har 12 år gamle Hanna hatt en alvorlig grad av celebral parese, samt noen andre funksjonshemninger. Det betyr ikke at hun har et dårlig liv – snarere tvert imot.

– Hanna er ei jente med mye humor og godt humør. Derfor tenker jeg at det må finnes noen der ute som ønsker å være hennes venninne også, sier moren til Hanna, Mette Elisabeth Eknes, til NRK. For Hanna har nemlig ikke noen venninner, og hun har heller ikke hatt en vanlig bursdag. Elisabeth besluttet dermed å ta saken i egne hender, og skrev dermed et Facebook-innlegg der hun søkte etter en venninne til Hanna. I etterkant har innlegget blitt delt over 500 ganger.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle få så mye oppmerksomhet. Det er rørende å se at så mange bryr seg, sier Mette Elisabeth.

Venninne-innlegget har ført til at mange har engasjert seg. – Folk fra hele landet har gitt utrykk for at de ønsker å bli venninne med Hanna, sier Mette Elisabeth, og legger til: – Jeg synes det er vondt å måtte si nei, men nå har vi rundt femten stykker som ønsker å bli kjent med Hanna. Det er mange nok for oss, sier hun med en munter tone. Det neste som skal skje er at Mette Elisabeth skal ta kontakt med de aktuelle personene, slik at de kan møte Hanna.

Les hele saken på nrk.no:

– Vil du være Hannas venninne?

De fleste tar kanskje vennskap for gitt, og tenker at venner er noe alle har. Sånn er det ikke for tolv år gamle Hanna Eknes fra Krokstadelva. – Hanna har ingen venner utenom skolen. Derfor blir hun heller aldri bedt i barneselskap, eller har noen å be i sine egne bursdager, sier mamma, Mette Elisabeth Eknes, åpenhjertet.

Publisert av Anders Teslo 

 

 

 

Tekstilindustrien er Bangladesh sin viktigste inntektskilde. Der jobber det nesten fem millioner av landets 163 millioner innbyggere. til tross for at 10-15 prosent av befolkningen har en eller annen form for funksjonsnedsettelse, er de blitt holdt utenfor samfunnslivet og arbeidsmarkedet. Barn med funksjonsnedsettelser får heller ikke tilbud om skolegang og blir med det stengt ute fra det som andre barn og ungdom er med på.

Årsakene er mange. Ytterst få skoler, arbeidsplasser og transportmidler er tilrettelagt for funksjonshemmede. Samtidig hersker det en inngrodd vrangforestilling om at funksjonshemmede ikke er i stand til å studere og jobbe. I slutten av 2016 tilsluttet flere tekstilbedrifter i Bangladesh seg til den Internasjonale Arbeidsorganisasjonen ILOs»Global Business and Disability Network». Bedriftene i nettverket forplikter seg til å inkludere funksjonshemmede.

23 år gamle Hadidja Kadida måtte slutte på skolen da hun var barn. Hun var lam i venstre bein som en følge av febersykdom hun ble rammet av som spedbarn. Hun ble stengt inne og isolert av foreldrene, men for fem år siden tok hun et tre måneder langt kurs i maskinsøm hos Bangladeshiske CRP- Center of Rehabilitation of the Paralysed.-De fleste funksjonshemmede vet ikke hvordan de skal søke jobb. før jeg kom i kontakt med CRP visste heller ikke jeg ata vi kunne jobbe. jeg tror til og med også at noen arbeidsgivere ikke vet at vi er like bra ansatte som andre, sier Hadidja.

Personalansvarlig på tekstilfabrikken, Abdul Kahan skriver under på at informasjonen om de funksjonshemmedes arbeidsevner er mangelfull. 28 millioner bangladeshere lever under fattigdomsgrensen. De har stort sett ingen tilgang til informasjonsteknologi. Det var da Abdul kom til bedriften i 2010 at man begynte å ansette funksjonshemmede. Tidligere hadde han jobbet andre steder der mange av de ansatte hadde nedsatt funksjonsevne. Min erfaring er at funksjonshemmede er mer lojale til bedriften og mer produktive enn folk flest. Dessuten er det en plikt å bidra til at alle skal integreres i samfunnet og få jobb, sier Abdul.

Les hele saken på handikapnytt.no:

Bangladesh lever av tekstilindustrien – nå gir den jobb til funksjonshemmede

Knitrelydene fra flere tusen halvautomatiske symaskiner slår mot oss inne på tekstilfabrikken Fakhruddin Textile Mills Ltd. i Gazupur midt i Bangladesh. Ved en av maskinene sitter 23 år gamle Hadidja Kadida. Hun er lam i venstre bein som følge av febersykdom hun ble rammet av som spedbarn.

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celine Halvorsrud, (31) har ryggmargsbrokk og amputert begge bena. Selv om hun går med proteser lever hun et normalt liv og har både  jobb og kjæreste. Selv om hun kjenner legene sine godt, har ingen av dem tilbudt henne råd om seksuell helse. Holdninger som dette gjer henne både usikker, og det rammer selvtilliten. En ny rapport viser at hun ikke er alene.   

Emneord: , , ,

Les mer

En av hovedparolene i årets 8. mars-tog vil handle om funksjonshemmede. «Frihet til verdens rullende kvinner! Vi kan og vil bidra» er en av de 26 hovedparolene i det tradisjonelle 8.mars-toget som går fra Youngstorget i Oslo. -I kvinnebevegelsen er det mange som ønsker å vise solidaritet med minoriteter, men ofte blir funksjonshemmede likevel utelatt, sier Sadia Jabeen fra Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU).

Les mer

Mandag ble det klart at myndighetene gir grønt lys for at Spinraza-medisinen kan brukes på pasienter som lider av den sjeldne muskelsykdommen SMA. Beslutningen ble fattet av Beslutningsforum, og medisinen vil kun være tilgjengelig for barn under 18 år.

Les hele saken på budstikka.no:

Sier ja til Spinraza

Les alt innhold på budstikka.no – bestill abonnement her Det ble klart på et ekstraordinært møte i Beslutningsforum mandag. Medisinen vil bli tilgjengelig for barn inntil 18 år. Det betyr at både Martine Berentzen (4 1/2) og Leander Lehrmann (10) , som nylig fortalte sin historie i Budstikka, kan få tilgang til medisinen.

Publisert av Anders Teslo

Pasientreisene må bli bedre

Skal vi sikre et godt tilbud for pasientene, må helseforetakene få lov til å løse transportoppgavene selv, skriver Egil Johannessen, avdelingsleder ved pasientreiseavdelingen og Terje Strand, klinikkleder på prehospital klinikk, Oslo Universitessykehus (OUS) i en kronikk på NRK Ytring.

Emneord:

Les mer