57-åring oppsøkte ikke lege- var døden nær

 Mannen fra Australia tok seg til legevakta med store magesmerter og lammelse i beinet. Årsaken til mannens problemer forbløffet legene. nn Han hadde hatt vondt i magen i tre dager, og var hoven og kvalm. I tillegg hadde han sterke smerter i den høyre foten, og han klarte så vidt å bevege den.

I det medisinske tidsskriftet British Medical Journal skriver legene Simon Ho, Russel Krawitz og Bill Fleming ved St. Vincent’s Hospital Melbourne at mannens høyrebein var kaldt og opphovnet.Tidsskriftet ble opprinnelig publisert i 2018. En MR-undersøkelse avdekket at mannen var såpass forstoppet, at han på grunn av enorme mengder avføring i tarmen hadde fått såkalt akutt kompartmentsyndrom. Var døden nær Akutt kompartmentsyndrom skyldes ifølge Store Norske Leksikon trykkøkning i en gruppe muskler. Hvis trykket blir for stort, kan muskel- og nervevev dø.

 Mannens tarm presset på en arterie som førte til at han ble lam i høyre bein. MR-undersøkelsen avdekket at avføringen hadde fylt tykktarmen hans såpass opp, at tarmen presset mot en arterie i bekkenet. Dette førte til smertene og lammelsen i høyrebeinet. Mannen hadde også symptomer på nedsatt nyrefunksjon og metabolsk acidose, og måtte derfor hasteopereres. – En betydelig mengde avføring ble fjernet manuelt i narkose. Rundt to liter avføring ble fjernet, skriver de. Etter at avføringen var blitt fjernet, ble mannen gitt avføringsmidler. Først fire dager senere ble han skrevet ut av intensivavdelingen. Det tok hele 13 dager før han klarte å gå igjen. Ifølge legetrioen ble mannen helt frisk igjen etter operasjonen. 

Saken er hentet fra tv2.no

57-åring ventet i tre dager før han oppsøkte legevakta – det kostet ham nesten livet

Han hadde hatt vondt i magen i tre dager, og var hoven og kvalm. I tillegg hadde han sterke smerter i den høyre foten, og han klarte så vidt å bevege den. I det medisinske tidsskriftet British Medical Journal skriver legene Simon Ho, Russel Krawitz og Bill Fleming ved St.

Levert av Ascentia AS